REGION VESTI

Albanac koji je pustio dron sa zastavom „Velike Albanije“ pušten iz zatvora u Italiji?

Ismail Morina, Albanac koga Srbija traži zbog puštanja drona sa zastavom „Velike Albanije“ na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014, tvrdi da je pušten iz zatvora u Italiji.

Foto: Facebook

Morina je, naime, na svojoj stranici na Fejsbuku danas izrazio zahvalnost albanskom konzulu u Bariju, u Italiji, za angažovanje u njegovom oslobađanju, a zahvalio je i „Hrvatskoj i Italiji na nepristrasnosti“. Takođe, on je objavio i fotografiju sa albanskim konzulom u Bariju.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova u Tirani rekao je da je italijanski sud „raščistio put“ za oslobađanje Morine, ali je odbio da dalje komentariše s tim u vezi, prenosi AP, te napominje da je taj zvaničnik je želeo da ostane neimenovan zbog diplomatske osetljivosti pitanja.

Morina i albansko Ministarstvo spoljnih poslova nisu naveli da li postoje uslovi za njegovo oslobađanje, niti da li slučaj koji je Srbija pokrenula protiv njega ostaje aktivan, dodaje AP.

AP navodi da je Morina (36) prošle godine uhapšen u Hrvatskoj po nalogu za hapšenje koji je izdala Srbija, a da je ranije ove godine premešen u italijanski zatvor. Američka agencija napominje da on živi u Italiji i da je oženjen Italijankom.

Napominje i da su albanski premijer Edi Rama, njegov kabinet i Fudbalski savez Albanije pregovarali sa hrvatskim vlastima da ne odobre srpski zahtev za izručenje, tvrdeći da je „albanski državljanin Ismail Morina u opasnosti da pretrpi politički motivisano gonjenje ili diskriminaciju“.

Inače, Ministarstvo pravde Srbije uputilo je 18. aprila molbu Italiji za izručenje Morine, a uz molbu je italijanskim nadležnim organima poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, rečeno je tada Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Morina se našao u Italiji pošto je prethodno hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da da saglasnost za njegovo izručenje Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu. Morina je zbog toga iz Hrvatske prebačen u pritvor u Italiji, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom „Velike Albanije“. Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po srpskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

„U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan“, navodi se u odluci.

Izvor: Blic

Ostavite komentar