REGION

Bosna ima samo jednog dečjeg kardiohirurga

Statistički podaci kako u BiH zbog srčanih problema, sepse, gušenja i drugih obolenja umire dvostruko više novorođenčadi nego u Evropi, itekako potresaju našu javnost, a posebno je zabrinjavajuća činjenica kako BiH ima samo jednog dečjeg kardiohirurga u celoj državi. Skoro nijedna klinika u BiH nema uslove za rad dečje kardiohirurgije, a mnoge nemaju nikako uposlene ni kardiohirurge.
Foto: Printscreen/ Žurnal.info

Šef Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Harun Avdagić otkriva nam kako se sarajevska klinika može pohvaliti jednim zaposlenim dečijim kardiohirurgom, doktorom Sankom Pandurom, piše Klix.ba.

– Imamo sve uslova za rad dečjeg kardiohirurgije i možemo odgovoriti svim izazovima – kratko je prokomentarisao Avdagić za Klix.ba.

Koliko je našoj zemlji potrebno više dečjih kardiohirurga, govori podatak kako je prošle godine blizu 5,2 odsto novorođenčadi umrlo usled srčanog zastoja. Posle rata u BiH ni u jednom kliničkom centru nije ustanovljena klinika u kojoj bi se lečila i operisala deca obolela od srčanih anomalija.

Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću nikada nije zapošljavala nijednog kardiohirurga za decu, kao ni kardiohirurga za odrasle. Univerzitetski klinički centar u Tuzli i Kantonalna bolnica Zenica takođe nemaju uslova za rad dečje kardiohirurgije.

– Nemamo nikakve podatke o deci oboleloj od srčanih anomalija. Koliko znam, postoji značajan broj nedijagnostifikovanih pacijenata, a to su najviše one ratne generacije kod kojih iz raznih razloga u tom periodu nisu vršena ispitivanja srčanih anomalija. Često se susrećem s mladićima i devojkama kod kojih otkrivamo srčane mane u dobi od 17. do 25. godine. Uopšte nije prirodno da ih imaju te da se otkrivaju u toj životnoj dobi – kazao nam je šef Odeljenja kardiohirurgije UKCT Mustafa Tabaković.

Univerzitetska bolnica u Mostaru takođe nikada nije zapošljavala dečjeg kardiohirurga.

– Imamo nameru razvijati dečju kardiokirurgiju koja se smatra jednom od najzahtevnijih subspecijalističkih grana medicine – rekli su nam iz mostarske bolnice.

U RS je ista situacija kao u većini kliničkih centara i kantonalnih bolnica u FBiH. Na Univerzitetskom kliničkom centru RS još ne postoji klinika za kardiohirurgiju.

– Kada je reč o zbrinjavanju pedijatrijskih pacijenata kojima su potrebne intervencije iz domena kardiohirurgije njih po predlogu lekara specijalista Klinike za dečje bolesti upućuju u druge zdravstvene ustanove –  rekli su nam iz Službe za informisanje UKC RS.

Izvor: Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar