REGION

Bošnjaci zbog HAŠKE ŠESTORKE spremili tužbe protiv Hrvatske

Udruženja bošnjačkih žrtava iz proteklog rata najavljuju masovno podnošenje odštetnih zahteva prema Hrvatskoj zbog njenog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.
Foto: Screenshot/ dnevnik.hr

U iščekivanju pravosnažne presude šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne u Haškom tribunalu, koja bi trebalo da bude izrečena krajem ovog meseca, iz udruženja bošnjačkih žrtava za “EuroBlic” poručuju da će u slučaju potvrđivanja prvostepene presude tražiti od Zagreba plaćanje višemilionskih ratnih reparacija.

– Očekujemo da pravda konačno bude zadovoljena i da drugostepenom presudom bude potvrđeno ono što je svima poznato, a to je da je nekadašnji vojni i politički vrh Hrvatske aktivno učestvovao u ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima na teritoriji koju je kontrolisala tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna – kaže za „EuroBlic“ predsednik Saveza logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona Suljo Kmetaš.

Osporavanje presude

On tvrdi da su, upravo zbog straha da će preživelim žrtvama morati da se isplati ratna odšteta, brojni političari iz Hrvatske, ali i lideri Hrvata u BiH prethodnih dana i meseci pokušavali da ospore predstojeću presudu.

– Hrvati se plaše potvrđivanja presude za udruženi zločinački poduhvat u BiH u kojem su, pored šestorice bivših čelnika Herceg-Bosne, učestvovali i tadašnji vodeći ljudi iz vojnog i političkog vrha Hrvatske – ističe Kmetaš.

Da se predstojeća haška presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za učešće u UZP i pokušaju stvaranja „Velike Hrvatske” s velikom strepnjom iščekuje u Zagrebu, potvrđuje i nedavna izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

– Ne želim prejudicirati, ali haški sud bi u slučaju da potvrdi postojanje UZP, u kojem je navodno učestvovao vojni i politički vrh Hrvatske, po mom mišljenju izgubio svaki kredibilitet. Takva odluka ne bi doprinela dobrosusedskim odnosima na ovom području – upozorila je Kitarovićeva.

Dvosmislena politika

S druge strane, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je, komentarišući predstojeće izricanje pravosnažne presude hrvatskoj šestorci, izjavio da je “politika koja dolazi iz Hrvatske dvosmislena”.

– Pokušava se relativizovati agresija koja je urađena s hrvatske strane i sve ono što je urađeno u smislu zločina Herceg-Bosne – rekao je Izetbegović.

Politički analitičar Slavo Kukić za “EuroBlic” kaže da će pravosnažna presuda hrvatskoj šestorci u Hagu, ma kakva ona bila, sigurno izazvati dalje zaoštravanje odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

Priča o zaveri

– Ta presuda neće doprineti smirivanju tenzija i uspostavljanju pravde, već će samo dodatno zakomplikovati već i ovako složene prilike u regionu. Ako Haški tribunal potvrdi prvostepenu osuđujuću presudu, HDZ u Hrvatskoj i BiH to će sigurno iskoristiti za stvaranje priče o postojanju navodne zavere protiv Hrvata, dok će bošnjački politički vrh da likuje. Isto to, samo u obrnutim ulogama, dogodiće se u slučaju da drugostepeno veće donese oslobađajuću presudu šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne – ocenjuje Kukić.

Haški tribunal je 2013. godine prvostepeno osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića na ukupno 111 godina zatvora zbog progona Bošnjaka i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem su, kako je navedeno, učestvovali i Franjo Tuđman, Janko Bobetko i Gojko Šušak.

Eskalacija krize

Politički analitičar Pejo Gašparević takođe smatra da će pravosnažna haška presuda hrvatskoj šestorci, ali i predstojeća prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću, ponovo dovesti do usijanja političkih prilika u regiji.

– I jedna i druga presuda ponovo će dovesti od eskalacije međusobnih optužbi i prozivanja između političkih lidera Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kako to izgleda najbolje se moglo videti na primeru nedavne presude Naseru Oriću, koja je dovela do nove velike političke krize – kaže Gašparević.

Izvor: Blic/ Boris Knežević

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar