REGION

Čuvajte se „DOJAVA“ utakmica na Fejsbuku. Ne nasedajte prevarama. 12 uhapšenih

Nastavkom akcije „Dojava“ na području Foče razbijena je nova kladioničarska mafija, za koju se sumnja da je ojadila građane za oko 800.000 maraka, piše Blic
Ilustracija, Foto: Printscreen/ Facebook

Iz PU Foča saopštili su da su uhapsili 12 osumnjičenih, a kako nezvanično saznajemo lisice na ruke stavljene su Vladanu Živanoviću, Dejanu Simoviću, Nikoli Šolaji, Jasenku Muminoviću, Milanu Kovaču, Nemanji Vladičiću, Milanu Jokanoviću, Miljanu Krsmanoviću, Radojici Radoviću, Milivoju Elezu, Ivanu Đukiću i Predragu Mandiću.

Prema informacijama Blica, inspektori sumnjaju da je svaki od njih prevarama preko „Fejsbuka“ zaradio više od 50.000 maraka.

U policiji su precizirali da je oštećeno više od 1.300 ljudi, koji žive na prostoru bivše Jugoslavije, ali i zemalja Zapadne Evrope. Istraga se nastavlja, i moguće je da će biti identifikovano još osumnjičenih, ali i oštećenih građana.

Fočanska policija je, podsetimo, početkom juna uhapsila 17 Fočaka zbog sumnje da su prevarili više od 300 kladioničara, kojim su uzimali pare, a zauzvrat im putem „Fejsbuka“ i drugih društvenih mreža slali informacije o navodno nameštenim utakmicama.

– Sistem prevara je bio veoma dobro razrađen. Kada bi imali „dobro“ veče dešavalo se da od prevarenih uzmu i po više hiljada maraka, jer je bilo i velikih uplata – pojasnio je izvor uključen u istragu.

Način varanja građana

Uhapšeni u akciji „Dojava“ imali su razrađen način prevara. Oni bi izabrali utakmicu i zatim bi ponudili većem broju građana da im u zamenu za novac jave tačan rezultat. Kada skupe dovoljno naivnih, jednoj trećini bi rekli da će pobediti domaćin, drugoj da će biti nerešeno i trećoj da pobeđuju gosti. Nakon završene utakmice one koji nisu pogodili rezultat bili bi blokirani na društvenim mrežama, a onoj trećina sa tačnim rezultatima ponovo na isti način bi ponudili rezultate. Naravno sada bi uplata bila mnogo veća.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar