POLITIKA REGION

Dačić i Dimitrov u Nišu o otvorenim pitanjima

Ambasada Srbije u Skoplju nastavila je s radom pošto se svo osoblje vratilo sa konsultacija u Beogradu.

Foto: EPA, Primtscreen/ Al jazeera

Ministri vanjskih poslova Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Dimitrov sastat će se danas u Nišu prvi put nakon diplomatske krize koja je objelodanjena povlačenjem osoblja Ambasade Srbije na konsultacije u Beograd.

Ambasada Srbije u Makedoniji nastavila je u četvrtak popodne sa radom, pošto se svo diplomatsko osoblje vratilo sa konsultacija u Beogradu, rekao je Tanjugu generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović.

Ambasadorica Dušanka Divjak vratit će se na dužnost i na svoje redovne aktivnosti u narednih nekoliko dana.

Po povratku u Skoplje, ambasadorica će zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, već 1. septembra.

‘Unapređenje odnosa’

„Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, ministri spoljnih poslova, Dačić i Dimitrov, i dva ministarstva će putem dijaloga rešavati sva otvorena pitanja, sa ciljem unapređenja prijateljskih odnosa između dve države i dva naroda“, navedeno je u saopštenju MVP-a Srbije.

Predsjednik Srbije ranije je rekao da je povlačenje osoblja Ambasade Srbije u Makedoniji uslijedilo nakon što je od nadležnih obavještajnih organa „dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“.

Makedonski ministar vanjskih poslova kazao je ranije kako ta zemlja nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije, niti je preduzimala takve mjere.

Ivica Dačić je prethodno izjavio da je odluka o povlačenju osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da „sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev su u telefonskom razgovoru dogovorili, u pet tačaka, principe buduće saradnje.

Vučić je uputio poziv Makedoniji za zajedničku sjednicu dvije vlade.

Izvor: Agencije/ aljazeera

[frontpage_news widget=“6998″ name=“Pročitajte još“]

Ostavite komentar