POLITIKA REGION

Dodik: USAID i Ambasada SAD se doniranjem mešaju u izbore

Dodik: USAID i Ambasada SAD se doniranjem mešaju u izbore

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) i ambasadu SAD u Sarajevu da doniranjem osam miliona dolara nevladinim organizacijama za borbu protiv korupcije nameravaju da se mešaju u unutrašnje stvari BiH i izborni proces u zemlji.

Dodik je optužio Savet ministara BiH da je pre par dana bez saglasnosti entitetskih vlasti potpisao sporazum za USAID-om o dodeli sredstava za borbu protiv korupcije, navodeći da su sredstva ove američke organizacije namenjena za „podrivanje sistema, mešanje u unutrašnji i izborni proces“.

Prema njegovim rečima, sredstva USAID-a će biti upotrebljena i za „borbu protiv ruskog uticaja“ u RS i BH.

Predsednik RS je najavio istragu o tome kojim nevladinim organizacijama će USAID dodeliti sredstva, navodeći da je takva vrsta donacije „izvan finansijskog i pravnog sistema RS i BiH“.

Donacija je „perfidni način mešanja u izborni proces“

„NVO koje dobiju sredstva će raditi po pravilima USAID-a i američke ambasade u Sarajevu, što je direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH i izborni proces. Mi ćemo doći do svakoga u RS ko bude koristio ta sredstva i to ćemo obelodaniti“, kazao je Dodik.

Donaciju USAID-a BiH u iznosu od osam miliona dolara, on je nazvao „perfidnim načinom mešanja u izborni proces“.

On je naveo da je USAID osnovao i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), koji je prethodnih dana objavio tekst o Dodikovoj imovini velike vrednosti.

„Bio sam bogatiji ranije nego kada sam se počeo baviti politikom. Nikada nisam koristio javna sredstva za lične i porodične aktivnosti“, naveo je Dodik.

On je najavio da će u Banjaluci 17. septembra boraviti ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji će sa zvaničnicima RS, kao i predstavnicima srpske i ruske pravoslavne crkve, prisustvovati osveštavanju temelja Rusko-srpskog centra.

„Biće to potvrda prijateljstva dva bratska naroda i dve bratske zemlje, a ne predizborna aktivnost“, kazao je Dodik.

Predsednik RS je još kazao da je situacija u tom entitetu politički i ekonomski stabilna, ističući političko jedinstvo svih srpskih stranaka u vezi s odbacivanjem izveštaja Komisije o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Izvor: N1 Foto:Printscreen

Ostavite komentar