REGION

„Dokazi o državnom udaru u CG neoborivi, dala ih BIA“

Podgorica — Specijalni crnogorski tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić ocenio da su dokazi u slučaju navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori „neoborivi“.

Foto: N1/ E-Stock/P.Jovanović

On je takođe saopštio da su u tom smislu od posebnog značaja dokazi koje je pribavila Bezbednosno-informativna agencija Srbije.

Katnić je u intervju za Radio-televiziju Crne Gore kazao da su dokazi dobijeni od srpske službe „posebno važni“, da su pribavljeni na zakonit način, tako da se mogu koristiti na sudu. „Dokazi koje smo dobili iz Srbije su važni i posebno smo zahvalni na toj pomoći“, kazao je crnogorski tužilac.

Advokati optuženih za navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine tražili su ranije izuzeće dokaza na kojima je zasnovana optužnica protiv 14 osoba, jer tvrde da su oni pribavljeni bez odobrenja suda. Reč je o dokazima pribavljenim obaveštajnim radom stranih agencija.

Specijalni tužilac je ponovio da je u ovom slučaju „postojala uloga stranog elementa inspirisanog iz ruskih nacionalističkih centara“.

Suđenje ruskim, srpskim i crnogorskim državljanim optuženim za navodni pokušaj nasilne smene vlasti sa ciljem sprečavanja Crne Gore da uđe u NATO, zakazano je za 19. jul.

Govoreći o zahtevu za skidanje imuniteta i privođenje poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, Katnić je ocenio da „postoje elemnti koji ukazuju da je pritvor potreban“, ali da će odluka o tome biti doneta nakon saslušanja.

Medojević, koji je osumnjičen za pranje novca tokom izborne kampanje za oktobarske izbore, po rečima specijalnog tužioca, može da utiče na svedoke.

Katnić je ocenio i da se protiv njega i dalje vodi „specijalni rat“ čiji je cilj da se Tužilaštvo prikaže kao selektivno u istragama i da se kompromituje tužilac.

Izvor: Beta/ B92

Ostavite komentar