REGION VESTI

Erdogan u Sarajevu: Alija mi ostavo Bosnu u amanet…

Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore u sarajevskoj Zetri i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, je pozvao sunarodnike na jedinstvo, na otpor „sramnim kampanjama“ koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske, i poručio da je BiH, domaćin ovog skupa, na delu pokazala da je prava demokratska država.

Foto: Tanjug/ AP

– Mi smo danas u Sarajevu i BiH je pokazala na delu da je demokratska država za razliku od onih evropskih koje su pale na ispitu, a smatraju da su kolevka demokratije – poručio je Erdogan, kojem je masa gromoglasno skandirala njegovo ime i „Sultan, sultan“.

Zahvalio je domaćinima, koji su omogućili u Sarajevu održavanje Šestog kongresa Unije turskih evropskih demokrata, učesnicima kongresa poželeo uspeh u radu.

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i danas i ponovo ispričao priču o tome da mu je prvi predsednik BiH Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet.

– Rekao mi je Erdogane sinko, vi se pobrinite za ovo područje. Nikada Bosnu nismo smatrali drugim područjem. Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH – rekao je Erdogan.

Za Evropu je rekao da nije „neko novo mesto“, te da su tamo preci Turaka živeli pre hiljajdu godina, u vreme Osmanske države

– Nakon raspada osmanskog carstva povukli smo se u Trakiju, ali smo uvek bili na području Evrope – rekao je šef turske države i predsednik AK partije.

Istakao je da se u Evropi već rađaju „četvrta kolena“ Turaka, koji pokušavaju da ostvare svoje snove u zemljama Evrope. Nekada smo ih, kazao je, nazivali „kurbetićima“, a sada ih zovemo evropskim Turcima.

Foto: Tanjug/ AP

On je tursku dijasporu pozvao da se ujedine, jer samo ujedinjenim Turcima može biti lakše i istakao da ova vlast mora svoj narod ponovo da spoji sa prošlošću.

– Vi ste evropski Turci i vi na tom putu imate zadatak – rekao je Erdogan, koji je dijasporu pozvao da obavezno uzmu državljanstva u državama u kojima žive, te poručio da je turska država razvila formule koje će im omogućiti da uzimanjem državljanstva ne gube prava u državi matici.

Poručio im je da čuvaju svoju veru i svoj jezik.

Pozvao ih je i da obrazuju svoju decu tako da znaju turski, ali, kako je rekao, i nemački i engleski i bosanski.

Govoreći o mnogim pogodnostima kojima je turska država pribegla kako bi omogućila lagodniji život turskoj dijaspori i bolju komunikaciju sa državom maticom, Erdogan je rekao da „ako Bog da nijedna evropska država neće ostati bez predstavništva, ili ambasade Turske“.

– Vi imate pravo glasa, a mi smo omogućili da možete to pravo da iskoristite u svim predstavništvima, ambasadama, pa i graničnim prelazima – rekao je.

Posebno se obratio i mladima u turskoj disjapori istakavši da je u planu veliki broj projekata koji će im omogućiti da uče maternji jezik u okviru redovnog sistema obrazovanja, a nevo je i da su smanjene kazne za turske državljane zbog nesluženja vojske sa 4.000 na 1.000 evra.

Erdogan je svoje sunarodnike pozvao da ne nasedaju na prljavu propaganda medija u zemljama u kojima žive, a koja se vodi protiv njega lično i protiv turske države. Obećao je da će učiniti napor da se poboljša i medijska situacija, a penzionerima u zemljama Zapada je rekao da će po povratku u Tursku moći da nastave da rade.

Pripadnicima policije u drugim zemljama koji ne dozvoljavaju isticanje turske zastve, nazvao je bestidnicima i pozvao dijasporu da bude svesna, kako je rekao, svih „igara i zamki“.

– Ujedinite se bez obzira na različitosti, jer od toga ćemo svi imati koristi. Ako ste u malim grupama gaziće vaša pravo, a ako se ujedinite i oni će se ponašati drugačije – rekao je.

– Parlamenti pojedinih evropskih država pokazuju izrazito neprijateljstvo prema našoj državi i mi to moramo da osujetimo. U državama u kojima živite aktivno učestvujte u političkim partijama, da u njima ne budu turski izdajnici, već vi – kazao je i dodao da je u zajedništvu milost, u podeli zlo.

– Ako se držimo ovga put će nam biti otvoren. Nije bitno ko je Turčin, Kurd ili Čerkez. I u prošlosti smo bili zajedno, a u budućnosti imamo zajednički cilj – poručio je Erdogan.

On je predstojeće vanredne izbore u Turskoj nazvao istorijskim, jer će, kako je rekao, na njima biti određena budućnost Turske za naredni vek. Podsetio je i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije „pognula glavu“, te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće.

Erdogan je obraćanje dijaspori u Sarajevu završio, kao je rekao, tradicionalnim pozdravom: – – —

– Jedan narod, jedan barjak i jedna država. Nek vam je srećan put.

Izvor: Vesti online

Ostavite komentar