REGION

Fajnenšel tajms: Povećati štap i šargarepu za Zapadni Balkan da Rusija i Kina ne iskoriste usporavanje evropskih integracija

London — Samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan u Londonu uprkos toplim rečima malo je uradio na približavanju zemalja regiona EU, piše FT.

Foto: Pixabay

Fajnenšel tajms navodi da bi EU trebalo da poveća i šargarepu i štap kako usporavanje evropskih integracija Zapadnog Balkana ne bi iskoristile Kina i Rusija, čime bi istorijska prilika za stabilizaciju Balkana mogla biti izgubljena s tragičnim posledicama.

S jedne strane države regiona gube nadu da će ući u EU, dok su druge strane članice EU nezadovoljne sporim reformama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno zbog skorašnjeg nazadovanja u vladavini prava u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

U međuvremenu, Kina koristi svoj ekonomsku moć da namami bivšu komunističku Evropu obećavanjem izdašnih investicija, kao na poslednjem samitu Kine i 16 centralno i istočnoevropskih zemlja na samitu u Sofiji, navodi list.

Fajnenšl tajms dodaje da se Rusija uprkos kulturnim i verskim vezama s delovima regiona, više oslanja na podvale i sabotiranje dogovora, navodeći da je Grčka ove nedelje proterala dva ruska diplomata zbog navodnog pokušaja da podriju dogovor Atine s Makedonijom o imenu.

„Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Londonu doneo je tople reči i vredne incijative. Ali je malo toga uradio da unapredi šanse Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Kosova i Albanije – zemalja kolektivno poznatih kao Zapadni Balkana – da ostvare članstvo u EU“, naveo je list dodajući da je na samitu EU prošlog meseca odloženo otvaranje pristupnih pregovora Makedonije i Albanije.

List navodi da posle dve decenije čekanja države Zapadnog Balkana gube veru da će im vrata EU ikada biti otvorena, što otvara dodatne opasnosti u „regionu etničkih i verskih podela, još u oporavku od rata 90-ih“, jer uklanja „najmoćniju inicijativu za demokratske i ekonomske reforme i regionalno pomirenje“ i otvara vakuum koji Kina i Rusija nastoje da ispune.

EU treba da „poveća veličinu svoje šargarepe i svog štapa“, ocenjuje uticajni britanski list.

„Finansijsku i tehničku podršku treba pojačati onima koji ostvaruju dobar napredak. EU treba da bude spremnija da kritikuje i kažnjava uzmicanje balkanskih lidera od demokratije, ubedjujući stanovništvo regiona da je zaista na njegovoj strani. U suprotnom, istorijska prilika da se stabilizuje Balkan bi mogla biti izgubljena s potencijalno tragičnim posledicama“, navodi se u tekstu.

Izvor: B92

Ostavite komentar