REGION

Grabar-Kitarović: Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusjedske odnose

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je prošlotjedni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Foto: Screenshot/ Youtube

Raščistimo odmah problem koji je u domaćoj javnosti vrlo nezgodno odjeknuo, a izrečen je prigodom jednog od vaših istupa za dvodnevnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Tko su dakle hrvatski politički „marginalci“?

– Na to pitanje već sam se više puta očitovala i mogu samo još jednom odbaciti zlonamjerna tumačenja moje izjave, u kojoj riječ »marginalci« nikada nisam spomenula. Pravo na prosvjed ustavno je pravo i ni na koji način nisam ga dovela u pitanje. Takvi prosvjedi, uostalom, posve su uobičajeni u demokratskom svijetu. Imam puno razumijevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, te za braniteljske udruge koje su iskoristile svoje demokratsko pravo i izrazile svoj stav o dolasku predsjednika Vučića. Uvjerena sam da svima koji znaju moja uvjerenja i poznaju moj odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima to ne treba posebno objašnjavati. Riječ je, dakle, o pojedincima s rubova političkog spektra koji ne prihvaćaju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uvjerenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj. To nisu niti udovice hrvatskih branitelja, niti hrvatski branitelji. S predstavnicima braniteljskih i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata sastala sam se uoči posjeta i s njima ću se ponovno sastati i ovih dana kako bih ih upoznala s rezultatima razgovora, kao što sam im i obećala, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila, rekla je ‘predsjednica u intervjuu za Novi list.

Koliko ste u najkraćim crtama zadovoljni s pomacima koje je donio njegov posjet Hrvatskoj?

– Hrvatska i Srbija imaju iza sebe tešku povijest, ali i isto tako i odgovornost za izgradnju nove arhitekture mira i suradnje na jugoistoku Europe. Predsjednik Vučić i ja svjesni smo naših razlika u pogledima i stajalištima. Njih ne krijemo, to smo jasno i rekli tijekom izjava za medije u ponedjeljak. No, isto tako, kao šefovi naših država, izravno birani od građana, svjesni smo i naše odgovornosti, posebice prema mlađim naraštajima, u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima. Uvjerena sam kako Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusjedske odnose, i to držeći se puta koji su obje države zajednički utrle Atenskom deklaracijom i Sporazumom o normalizaciji odnosa.

Mnogo prijepora u javnosti kao i u našim odnosima izazivaju pogledi u prošlost?

– Prošlost nećemo i ne smijemo zaboraviti, ali vrijeme je da ju ostavimo povjesničarima. Kao političari i državnici želimo ići naprijed i gledati u budućnost. Ključno je početi graditi razumijevanje i povjerenje, korak po korak, kakogod malim se on činio. Ako postignemo oko takvog novog pristupa istinsko razumijevanje, na svim odgovarajućim razinama, onda sam uvjerena kako nema problema koji ne možemo riješiti. Sigurno ne preko noći. Ali je potrebno krenuti, makar malim koracima. Ta nas je logika vodila i kada smo potpisali Subotičku deklaraciju u lipnju 2016. A nastavili smo je i našim razgovorima i dogovorenim pomacima tijekom ovotjednog posjeta predsjednika Vučića. Po svim pitanjima koja smo prepoznali kao ključna i s jedne i s druge strane ostvaren je pomak. Očekujem da ćemo nastaviti tim putem.

Izvor: SEEbiz / Novi list

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar