REGION VERA I VEROVANJE

Grčka pravoslavna crkva protiv imena Makedonija

Grčka pravoslavna crkva protivi se upotrebi termina Makedonija u rešavanju spora u vezi sa imenom ove nekadašnje jugoslovenske republike, saopštio je Sveti arhijerejski sabor grčke crkve.

Foto: Pixabay

„To pitanje pratimo sa uznemirenošću i potresenošću, jer nije samo nacionalno i političko, već i crkveno“, izjavio je poglavar grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronimos Drugi.

Nakon današnje sjednice Svetog sinoda, saopšteno je da crkva negira pravo severnom susedu da se naziva Makedonijom i da će već godinama zastupa isti stav.

„Makedonija pretenduje prema nečemu što joj ne pripada, a to je grčki naziv Makedonija i na taj način narušava grčko dostojanstvo i istorijsku realnost“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je crkva rečima, delima i krvlju sveštenstva i naroda od davnih vremena mučenički doprinela da Makedonija bude Grčka. Grčka pravoslavna crkva je prema ustavu te zemlje deo državne vlasti, a njen sinod čine 12 mitropolita i episkopa.

Makedonski političari na vlasti i nosioci vlasti u Grčkoj očekuju da se u ovoj godini reši spor u vezi sa imenom Makedonije, koji traje punih 25 godina.

Posrednik UN u vezi sa imenom Metju Nimic zakazao je za 18. i 19. januar u Njujorku novu rundu pregovora između pregovača Skoplja i Atine – Vaska Naumovskog i i Adamantiosa Vasilakisa.

Nimic je pripremio tri imena – „Severna Makedonija“, „Gornja Makedonija“ i „Nova Makedonija“, a nije isključeno da u poslednjem trenutku smisli novo složenije ime, navode makedonski mediji.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar