REGION VESTI

Hrvatska obeležava Dan branitelja i 23. godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“

Hrvatska obeležava Dan branitelja i 23. godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“

Polaganjem venaca i paljenjem sveća u Kninu je održan je centralni skup povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Hrvatska obeležava i Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“.

Screenshot/ Twitter

Zajednički venac su položili predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, ministar odbrane Damir Krstićević, ministar unutrašnhih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi Hina.

U državnoj delegaciji su bili i načelnik Glavnog štaba general Mirko Šundov, načelnik policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk, kao I gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Venac je položio I hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Na Kninskoj tvrđavi je podignuta državna zastava u okviru obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“, javila je Hina.

Programu na Kninskoj tvrđavi prisustvovao je hrvatski državni vrh, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Sa tvrđave su ispaljena 23 počasna plotuna i pročitana su imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u „Oluji“.

Akro grupa Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva „Krila Oluje“ izvela je svoj program iznad Kninske tvrđave, a nastupila je i klapa Hrvatske ratne mornarice.

Dva izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dva hrvatska MiG-a 21 preletela su danas iznad Kninske tvrđave u sklopu proslave.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi prisutni su se u mimohodu uputili do crkve u kojoj je služena misa za domovinu.

Povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, brojne delegacije danas su položile vence i sveće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru.

Istim povodom je i više stotina branitelja iz Istre, kao i predstavnici policije, županije i istarskih gradova, učestvovalo u tradicionalnom mimohodu u Puli.
Dan pobede Hrvatska obeležava na dan vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je izvršen najveći egzodus Srba nakon Drugog svetskog rata, za koji niko nije odgovarao.

Tokom te akcije iž Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, nešto manje od 2.000 je ubijeno i gotovo isto toliko se i danas smatra nestalim.

Obeležavanje je počeo postavljanjem hrvatske zastva na Kninskoj tvrdjavi, a potom je, nakon čitanja imena poginulih u akciji Oluja, izveden „vazdušni spektakl“ u kojem su učestvovali i avioni F14 Republike Izraela.

Neposredno po dolasku u Knin, premijer Plenković je najpre konstatovao za njega nedvosmislenu činjenicu o, kako je rekao, velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i dodao da, danas, 23 godine kasnije Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira.

„Mi smo poslali brojne poruke u poslednje dve godine Srbiji u kojima želimo saradnju i mir, ali želimo i istinu. Za sve nas je nedvosmisleno da je veliku agresiju izvršio Milošević i velikosrpski režim na hrvatskom teritoriju. Želimo da se srpska manjina u Hrvatskoj dobro oseća i radimo na tome stalno stoga šaljemo poruke istine, saradnje i mira“, rekao je Plenković.

On je za HRT rekao i da je Oluja najveća pobeda u istoriji Hrvatske, kada je, kako je rekao, oslobodjeno tri četvrtine okupiranog područja Republike Hrvatske.

On je pritom posebno istakao ulogu generala Mladen Markača I Ante Gotovine koji će danas biti uručena odlikovanja.

Agencije

Ostavite komentar