Makedonija: Ivanov bojkotuje referendum!
REGION VESTI

Ivanov: Izazivam Zaeva da me opozove

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov pozvao je premijera Zorana Zaeva da ga smeni, ukoliko uspe da obezbedi tvotrećinsku većinu u Sobranju, prenose makedonski mediji. Ivanov je reagovao na izjavu premijera Makedonije da će, ukoliko bude potrebno, pokrenuti proceduru za opoziv Ivanova, kako se ne bi dovolilo „da bilo ko koči Makedoniju na evropskom putu“.

Foto: AP/ Boris Grdanoski

„Pozivam gospodina Zaeva da, sa istom dvotećinskpom većinom koja je potrebna za promenu Ustava, odmah pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsednika Republike, odnosno impičment“, naveo je Ivanov.

Makedonski predsednik, koji se oštro suprotstavio dogovoru Atine i Skoplja prema kojem će se zemlja ubuduće zvati „Republika Severna Makedonija“, rekao je da njegov stav prema sporazumu Zaeva i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ostaje nepromenjen uprkos „pretnjama i pritiscima“.

Zaev je u utorak uveče rekao da se nada da Ivanov neće opstruirati procese koji slede, ali da će, ukoliko bude neophodno, pokrenuti postupak za opoziv predsednika.

Makedonija i Grčka su, posle 27 godina diplomatskog nadmurdivanja, postigle sporazum prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati „Republika Severna Makedonija, što je pokrenulo talas negovovanja opozicionih stranaka u obe države.

Izvor: RTS

Ostavite komentar