Makedonija: Ivanov bojkotuje referendum!
REGION VESTI

Ivanov odbija da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati ukaz o primeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi agencija MIA.
Foto: Screenshot/ Youtube

Pošto je Sobranje sinoć, bez rasprave o više od 35.000 amandmana opozicije, usvojilo taj zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savest.

Kadriju: Ivanov dužan da potpiše ukaz

Sudija Ustvnog suda Osman Kadriju ne želi, kaže, da se izjašnjava da li je Zakon o jeziku ustavan ili ne, te ističe da je predsednik dužan da potpiše ukaz.

Kadriju kaže da Zakon prvo treba da stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu.

– Zatim, neophodno je sačekati da vidimo da li će inicijativa za ocenu ustavnosti doći u Sud. Ona će biti razmatrana strogo profesionalno po Ustavu, a Sud će na kraju doneti odluku – rekao je Kadriju, koji smatra da bi bilo koje njegovo mišljenje koje bi sada izneo moglo da utiče na odluku Suda.

– Zakon o upotrebi jezika na način na koji je napisan i izglasan izaziva potpunu blokadu u radu institucija. U uslovima blokade institucija, verovatnoća je velika za otvaranje pitanja redefinisanja našeg ustavnog poretka – rekao je Ivanov.

Predsednik smatra i da je pomenuti zakon „nepravedan, represivan i favorizuje samo jedan jezik“.

– Tako će prouzrokovati tenzije i predstavljati pretnju međunacionalnom suživotu. Kao predsednik države to neću dozvoliti. Stoga, neću potpisati uredbu o proglašenju ovog zakona usvojenog u ovom obliku – rekao je predsednik Ivanov kasno sinoć u obraćanju javnosti.

Ivanov je uputio ozbiljne optužbe na račun premijera Zorana Zaeva i parlamentarne većine.

– Ovaj zakon je izraz tiranije parlamentarne većine u odnosu na većinu građana Makedonije. Većina ljudi nikada nije glasala, niti bi glasala za politički program koji obezbeđuje takav zakon, koji je neustavan, antidržavni i štetan. Takav nepravedan zakon ne zaslužuje da se zove zakon“, rekao je Ivanov.

Ivanov nema pravo na novi veto?

Makedonski predsednik je ranije već iskoristio pravo veta za Zakon o jezicima. Mediji tvrde, pozivajući se na Ustav, da Ivanov potpisivanje može da odbije samo jednom.

„Predsednik može da odluči da ne potpiše dekret o proglašenju zakona, ali samo nakon prvog glasanja. Prema članu 75 Ustava Republike Makedonije, nakon vraćanja zakona u parlament, poslanici ga ponovo razmatraju i ako ga usvoje većinom glasova ukupnog broja poslanika, predsednik je obavezan da potpiše dekret o proglašenju“, navodi makedonski portal Žurnal na albanskom jeziku.

U Ustavu se, međutim, ne daje odgovor na pitanje šta ako predsednik ni drugi put ne potpiše zakon.

Pozivajući se na tumačenje pravnih stručnjaka, portal piše da je moguće da zakon odmah bude objavljen u Službenom listu radi pokretanja zvanične procedure ili podnošenja zahteva Ustavnom sudu da utvrdi nadležnosti i sprovede upravni postupak.

[Sukob Džaferija i Gruevskog tokom jučerašnjeg zasedanja]
Sukob Džaferija i Gruevskog tokom jučerašnjeg zasedanja

EK: Zakon proslediti Venecijanskoj komisiji

Evropska komisija očekuje da Zakon o upotrebi jezika bude prosleđen Venecijanskoj komisiji kao što je i predviđeno Planom 3-6-9, rekla je portparolka EK Maja Kocijančič.

– Primena zakona trebalo bi da bude u skladu sa evropskim standardima – rekla je Kocijančičeva za agenciju MIA.

Dodala je da EK očekuje da se parlament Makedonije usredsredi na reforme i ostvari napredak u agendi EU.

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi izjavio je da će Ivanov prekršiti Ustav ukoliko ne potpiše ukaz.

Džaferi na konferenciji za novinare nije, međutim, želeo da komentariše šta će se dogoditi ukoliko Ivanov, ipak, ne potpiše zakon.

– Neću da komentarišem šta će se desiti ako ne potpiše. Član 75 Ustava Republike Makedonije je takođe jasan i kaže da, ako većina od ukupnog broja poslanika glasa, što je slučaj sa ovim zakonom, predsednik je u obavezi da potpiše ukaz o njegovom proglašenju. Ukoliko to ne učini, krši Ustav – rekao je Džaferi.

Džaferi nije želeo da komentariše ni najavu lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da će protiv njega podneti prijavu za flagrantno kršenje Ustava i zakona.

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donelo ovaj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju Zakona o jezicima prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

Zbog podignutih tenzija nakon usvajanja Zakona, oko zgrade Sobranja u Skoplju i danas su preventivno podignete bezbednosne mere.

Broj pripadnika policije povećan je juče u Skoplju i više gradova u Makedoniji, saopšteno je iz MUP-a, prenosi televizija Telma.

Inače, prošle noći u Vinici je zapaljeno vozilo poslanice Slavice Šumanski Mitve.

Izvor: Vestionline, Tanjug

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar