REGION

Izbori u Makedoniji – Zaev: Era lokalnih šerifa je završena! Gruevski: Nefer, potplaćivani birači!

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev ocenio da su građani na i lokalnim izborima dali podršku njegovoj vladi i da je „era lokalnih šerifa završena“.

Foto: Printscreen/ english.republika.mk

„Narod je dao podršku za rast i razvoj Makedonije, dao je podršku za jedno društvo za sve“, rekao je Zaev na slavlju povodom pobede SDSM na lokalnim izborima u većini opština, koja je uz vatrome održana ispred zgrade Vlade Makedonije.

Vladajući SDSM je oko ponoći proglasio da je već pobedio u više od 40 opština u Makedoniju u prvom krugu, a, prema rečima portparola stranke, izvesna je pobeda u skoro 50 opština.

Zaev je novim gradonačelnicima i odbornicima iz svoje stranke poručio da je “era lokalnih šerifa završena” i da je njihova obaveza prema građanima velika.

„Sada nema izgovora. Moramo da zasučemo rukave za sve građane naše lepe Makedonije. Obećali smo da ćemo biti servis građana, kako oni diktiraju mi ćemo da radimo“, istakao je Zaev.

Gruevski: Potkupljivani birači

Lider najveće opozicine stranke u Makedoniji VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da ima najveću odgovrnost za loše izborne rezultate stranke.

On je na konferenciji za novinare istakao da su izbori bili nedemokratskii nefer, uz napomenu da će se o lošim rezultatima na lokalnim izobira, razlozima i budućem pravcu stranke razgovarati odmah nakon njih.

Gruevski je ocenio da su na rezultate uticali brojne nepravilnosti, nedemokratska i nefer atmosfera, kao i zaplašivanje i uzurpiranje državnih resursa, pritisak i potkupljivanje.

„Imamo informacije za direktan potkup glasača, imali smo crnu kampanju, a izborni dan je bio sa brojnim neregularnostima i kršenjem Izbornog zakona. Imam ozbiljne indicije za manipulaciju glasačkim listićima i sumnju za ozbiljnu krađu glasova“, rekao je Gruevski, ističuči da izbori još nisu završeni i da je VMRO DPMNE velika partija.

Gruevski je najavio da će VMRO DPMNE za sve izborne neregularnosti podneti predstavke i žalbe.

Lider VMRO DPMNE, kako prenose mediji, nije odgovrio na novinarsko pitanje da li će podneti ostavku.

Grupa članova VMRO DPMNE, koja sebe naziva reformatorima, prethodno je pozvala je Gruevsog da podnese ostavku i da omogući da članstvo na kongresu kroz demokratski proces izabere novog lidera.

„Reformatori” su pozvali članove VMRO DPMNE i sve funcionere da se masovno priključe Inicijativi za reforme, jer “više nema vremena za odlaganje”.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar