REGION

Izetbegović: BiH je dosad trebalo da prizna Kosovo

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.
Foto: Screenshot/ N1

„Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu“, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje Dojče velea hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa “Da“.

Redakciji Tanjuga se, međutim, javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: „Nadam se da da“.

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: „Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema“.

Tanjug, međutim, navodi da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – „nadam se“ – jeste neprecizno prenet sa „da“, ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

ider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Poručuje da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

„Srbija treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola.  Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu..“, naveo je on.

Stefanović očekuje sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović izjavio je za „Večernje novosti” da očekuje da će predsednik Srbije, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati Kosova, sazvati Savet za nacionalnu bezbednost u narednih 48 sati.

“Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja”, rekao je Stefanović.

Ministar policije smatra da takv potez ne ne može biti ni dobronameran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH.

“Ne znam da li Izetbegović razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji”, poručio je on.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar