REGION VESTI

Izetbegović najavio tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

Izetbegović najavio tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je danas tužbu protiv Hrvatske zbog početka gradnje Pelješkog mosta, jer smatra da se na taj način ugrožava suverenitet BiH i njeno pravo na pristup otvorenom moru.

Foto: Screenshot/ N1

„Najava da će Hrvatska početi radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru“, naveo je Izetbegović u saopštenju.

On je ocenio da Hrvatska „već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru“.

„BiH ne osporava Hrvatskoj ostvarivanje njenih prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, zagarantovana Konvencijom UN. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju s institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitile prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu“, naveo je Izetbegović.

On je naveo da je Predsedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne reši otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične linije i pristupa BiH otvorenom moru.

„To je jedinstven i jasan stav BiH koji nije menjan drugim zaključcima i odlukama“, dodao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Naveo je da su institucije BiH od 2014. do danas usvojile niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav Predsedništva BiH u vezi sa Pelješkim mostom.

„Iako su institucije Hrvatske sve vreme bile upoznate s nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom konkurisanja za sredstva za izgradnju Pelješkog mosta obavestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina“, kazao je Izetbegović.

On je podsetio da je generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije u septembru prošle godine pozvao Hrvatsku da reši otvorena pitanja s BiH oko izgradnje mosta Kopno – Pelješac.

Od Hrvatske je u međuvremenu zatraženo i da se uzdrži od bilo kakvih aktivnosti koje bi za posledicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane.

Izetbegović je naveo i da Hrvatska na to „nije odgovorila na zadovoljavajući način“ i dodao da je Zagreb, uprkos svemu, ignorisao i oglušio se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se to otvoreno pitanje reši dijalogom, u duhu dobrosusedskih odnosa i Konvencije UN.

„Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava BiH nije pitanje jednog čoveka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH“, dodao je Izetbegović.

BiH, a naročito bošnjački političari, smatraju da Hrvatska izgradnjom Pelješkom mosta onemogućava Bosni i Hercegovini izlaz na otvoreno more kod Neuma, na šta ona ima pravo prema konvencijama UN.

Izvor: Beta, NOVI MAGAZIN

Ostavite komentar