REGION

J. B. Tito: Ako narodu dam demokratiju – međusobno će porazbijati glave.

Hrvatska se odriče jednog od svojih najvažnijih državnika Josipa Broza Tita i jednog od najvažnijih delova istorije – antifašizma, upozorava nemački „Tagesšigel“.

List navodi Titove zasluge u borbi protiv fašista.

Piše da „ni u jednoj okupiranoj evropskoj zemlji pokretu otpora nije uspelo da pobedi protivnika bez spoljne pomoći, a partizanima u Jugoslaviji je to pošlo za rukom pod Titovim vođstvom“.

Autor pominje i Titov raskid sa sa sovjetskim liderom Josifom Visarionovičem Staljinom, te prelaz socijalističke Jugoslavije iz poljoprivredne u industrijsku zemlju.

Nemački mediji citiraju Titovu izjavu iz sedamdesetih godina prošlog veka:

– Ako narodu dam demokratiju – međusobno će porazbijati glave.

Dopisnik „Tagescajtunga“ navodi da desnica u Hrvatskoj sada menja ime Trga maršala Tita, jer im je Broz već godinama „trn u oku“ zbog toga što „nije bio nacionalista i patriota, već internacionalac“.

To je za hrvatsku desnicu greh, jer, prema njima, Tito se borio za Jugoslaviju, a ne za Hrvatsku, ocenjuje list.

Hrvatski desničari kao jedan od razloga za uklanjanje Titovog trga u Zagrebu navode i njegovu izjavu datu u Rudom 1971. godine:

– Pre će Sava poteći uzvodno, nego Hrvati dobiti državu.

Bila je to njegova reakcija na MASPOK, nacionalistički pokret u Hrvatskoj sedamdesetih godina prošlog veka koji je na kraju, ipak, doveo do konfederalizacije zemlje, ozvaničene ustavom iz 1974. godine.

Foto: frontal.ba

Izvor: Srna/ Blic

 

Ostavite komentar