Grabar Kitarović: Ne spuštam se na nivo da komentarišem Vučićev govor
REGION

Kitarović među 100 najmoćnijih žena sveta

Na Forbsovom portalu za hrvatsku predsednicu, koja prema najnovijim istraživanjima gubi poverenje građana, piše da je ona i ove godine nastavila da gradi svoje ime na međunarodnoj sceni
Foto: Printscreen/ direktno.hr

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je 39. od 100 najmoćnijih žena, a na 14. mestu kada je reč o najmoćnijim političarkama sveta po izboru časopisa „Forbs“.

Na Forbsovom portalu za Grabar Kitarović, koja prema najnovijim istraživanjima u Hrvatskoj gubi poverenje građana i ono je u ovom trenutku manje nego što je imao njen prethodnik Ivo Josoipović u poslednjoj godini mandata, piše da je ona i ove godine nastavila da gradi svoje ime na međunarodnoj sceni.

“Sarađivala je s američkim predsednikom Trampom i SAD na projektu izgradnje postrojenja za uvoz ukapljenog plina na ostrvu Krku, kojim bi se godišnje isporučivalo do dve milijarde kubnih metara plina, što bi trebalo povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se i da se hrvatska predsednica prošle godine sastala sa iranskim predsednikom Hasanom Rouhanijem.

Što se tiče mesta na dve liste na kojima se nalazi, hrvatska predsednica je, na primer, ispred škotske premijerke Nikol Stardžon, popularnih pevačica Bijonse i Tejlor Svift, bivše američke državne sekretarke i kandidatkinje za predsednicu SAD Hilari Klinton, književnice Dž. K. Rolings…

Nejasno je, međutim, na koji period se odnose liste, jer se hrvatska predsednica krajem prošlog meseca, tokom višednevne posete Rusiji, sastala sa predsednikom Vladimirom Putinom, pa je pitanje da li je i taj susret „vrednovan“ i da li je podigao ili smanji rejting, s obzirom na zapadna mišljenja o Putinu.

ANGELA NAJMOĆNIJA ŽENA

Američki magazin Forbs proglasio je nemačku kancelarku Angelu Merkel za najmoćniju ženu na svetu.

Na drugom mestu te liste nalazi se britanska premijerka Tereza Mej, a na trećem supruga Bila Gejtsa Melinda.

Na osmom mestu je direktorka MMF-a Kristin Legard, dok se na 17 nalazi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Prvi put na listi našla se i ćerka američkog predsednika Ivanka Tramp, koja je iza sebe ostavila američku voditeljku Opru Vinfri (21), Kraljicu Elizabetu (26) i američku ambasadorku pri UN Niki Hejli (43).

Svake godine prestižni američki magazin pravi listu 100 najmoćnijih žena.

Izvor: Tanjug/ Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar