REGION

Ko je bio Slobodan Praljak

Slobodan Praljak (72), koji je prilikom izricanja presude u Haškom tribunalu popio otrov, nakon čega je preminuo, penzionisani je general-pukovnik Hrvatske vojske.
Foto. Screenshot/ Youtube

Rođen je u Čapljini (BiH), diplomirao je na tri fakulteta, i kako piše hrvatski Večernji list, bio pripadnik tri vojske, vlasnik brojnih preduzeća i nekretnina koje je kasnije preneo na članove porodice.

Eletrotehnika, filozofija i akademija

Elektrotehniku je diplomirao 1970, filozofiju i sociologiju 1971. a godinu kasnije završio je i Akademiju za pozorište i film.

Radio je najpre kao pozorišni reditelj, a kasnije je, između ostalog, snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan”, dokumentarni film „Smrt psa”, film „Povratak Katarine Kožul”.

Izdao 18 knjiga

Tokom suđenja u Hagu izdao je 18 knjiga s dokumentima iz Domovinskog rata i analizama rata u BiH. Hrvatsko ministarstvo finansija te je knjige proglasilo šundom i pre četiri godine naplatilo mu PDV.

„Večernji” piše da se Praljku, čiji je nadimak Brada, pripisuje odgovornost za rušenje Starog mosta u Mostaru iako je dan ranije smenjen sa dužnosti zapovednika HVO-a. On je pak tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksploziva postavljenog na levoj obali Neretve na kojoj je bila Armija BiH.

Ratna biografija

Na početku rata 1991. godine, kako piše hrvatski Jutarnji list, pristupio je dobrovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i unapređen je u čin general-major.

Dana 3. setpembra 1991. godine kao dobrovoljac umarširao je u Sunju, gde su se vodile krvave bitke koje i danas nisu do kraja opisane.

Tokom 1992. i 1993. radio je kao jedan od 14 članova Vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik Ministarstva obrane, a 13. maja 1993. imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.

Od 24. jula do 8. septembra 1993. godine Praljak bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog veća obrane. U novembru 1993. Praljak je došao u sukob sa zapovednikom Kažnjeničke bojne HVO-a Mladenom Naletilićem Tutom, što je rezultiralo Praljkovom smenom s položaja načelnika Glavnog stožera HVO-a.

Devetog novembra 1993. srušen je Stari most u Mostaru, a većina svetskih medija je za taj čin optužila Hrvatsko vijeće obrane na čelu sa Slobodanom Praljkom kao načelnikom, iako je on, kako piše hrvatski Jutarnji list, razrešen dužnosti dan pre. Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksplozivne naprave postavljene na levoj obali Neretve, na kojoj je bila Armija BiH.

Popio otrov u haškoj sudnici

Slobodan Praljak danas je u Hagu osuđen na 20 godina zatvora zajedno sa još petoricom bivših lidera tzv. Herceg-Bosne.

U Haškom tribunalu, tokom izricanja konačne presude šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne, potvrđeno je da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Prvostepenom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Praljak je, kada mu je potvrđena prvostepena presuda, ustao i rekao da nije ratni zločinac.

Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu – rekao je Praljak, pa podigao čašicu i nešto popio. Iako mu nije bio uključen mikrofon, njegove reči čule su se i u TV prenosu. Čašicu je uzeo iz džepa. Njegov advokat potom je rekao kako je Paljak popio otrov, a nekoliko sati kasnije stigla je i vest da je preminuio u bolnici u Hagu.

Izvor: Večernji list , Jutarnji list , Blic , Tanjug

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar