POLITIKA REGION

Kolinda otišla u Istru i držala govor, pa dobila ZVIŽDUKE i povike „Tito, Tito“

Istarski antifašisti izviždali su danas u Pazinu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, a okidač je bio njen govor u kojem je spomenula zasluge Crkve, čiji sveštenici su, kako je rekla, bili progonjeni i ubijani, tokom antifašističke borbe, dok je aplauz dobila za kritike izrečene na račun aktuelne vlade.
Foto: Screenshot/ N1

Govoreći na svečanoj sednici županijske skupštine, povodom obeležavanja Dana Istarske županije i 70. godišnjice Pariske mirovne konferencije, Kitarovićeva je, između ostalog, rekla da se u Istri razvio prvi antifašistički pokret, i da je svaki istarski „domoljub“ bio antifašista, nezavisno od ideološke pripadnosti.

– Poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko sveštenstvo…. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cenjen. Naprotiv, Crkva je, iz ideoloških razloga, bila izložena različitim progonima, pa i ubistvima sveštenika i vernika. I to treba reći kao jednu od istina – rekla je Kitarovićeva, čije reči su dočekane sa nezadovoljstvom brojnih okupljenih antifašista.

Na njenom izlasku iz dvorane oni su uzvikivali „Tito, Tito“, a potom su počeli i da pevaju partizanske pesme.

Kitarovićeva je zaslužila i aplauze kada je počela da kritikuje aktuelnu vladu.

– Žao mi je što to moram da kažem, ali sve hrvatske vlade dosad samo su formalno isticale decentralizaciju kao politički cilj. Nismo se međutim u tome gotovo ni pomakli. S druge strane, županije su uprkos tome pokazale inicijativu – rekla je hrvatska predsednica.

S druge strane, govor bivšega predsednika Stjepana Mesića prekidan je aplauzima svaki put kada bi spomenuo Tita.

Izvor: agencije

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar