a pomognu da se taj posrnuli prehrambeni div postavi na noge
REGION SVET

Kolindu u Sočiju dočekao Putin. Poziv da poseti Hrvatsku

Hrvatska predsednica je na dobrodošlicu odgovorila da se raduje današnjim razgovorima i da veruje će to biti nova stepenica i nova faza u odnosima dveju država
Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je danas hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom letovalištu na Crnom moru, gde će razgovarati o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa, prenela je HINA.

„Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli“, rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Grabar Kitarović je na dobrodošlicu odgovorila da se raduje današnjimrazgovorima i da veruje će to biti nova stepenica i nova faza u odnosima dveju država.

Očekuje, kazala je, da će na to uticati razgovori o bilateralnim odnosima, pre svega o proširenju privredne saradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području evropskog kontinenta, posebno u hrvatskom susedstvu na Jugoistoku Evrope i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu.

Grabar Kitarović je rekla i da u ovom trenutku između dve zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uverenje da se o njima može razgovarati u okviru „otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja“.

„Pre svega smatram da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje saradnje između Hrvatske i Rusije“, istakla je ona

Kako se navodi, hrvatska predsednica je iskoristila priliku da Putina pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Putin je podsetio je da se ove godine obeležava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmene između dveju zemalja.

Takođe je izrazio uverenje da će svi razgovori hrvatske predsednice i susreti toekom poseta Rusiji koristiti odnosima dveju zemalja.

Ovo je, inače, prva službena poseta jednog hrvatskog predsednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni njen cilj je „novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni“, prenela je HINA pozivajući se na izvore na Pantovčaku.
Foto: Printscreen/ N1

Prema najavama, Grabar-Kitarović će u razgovorima s Putinom, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost Jugoistoka Evrope i na globalnu ulogu Rusije.

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost Jugoistočne Evrope.

Jedna od tema, kako se navodi, razgovora biće situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama. Kazala je i da u BiH ima hiljase radikalizovanih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu pretnju na tragu islamskog terorizma, što je u toj zemlji izazvalo burne reakcije. I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, celovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku.

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povraćaj duga.

Pročitajte još: Najveći sin naroda svog, bio nam otac, majka i Bog…

Ukrajinska kriza je takođe nezaobilazno pitanje, posebno nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidelo i izazvalo je dve negativne reakcije ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Na Pantovčaku ističu da hrvatska vlada i predsednica podržavaju puno sprovođenje sporazuma iz Minska i sve što se dogovori u okviru njega te da su hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji „dragocena, ali mogu biti korisna samo ako se sve potpisnice minskog sporazuma za to zalažu“.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar