REGION

London: Zemljama Balkana vladaju autokrate i kleptokrate koje zapadne zemlje podržavaju

Zemlje Zapadnog Balkana „stabilokratije“, Vučić sluša Merkelovu

Londonski Međunarodni institut za strategijske studije ocenio je da, uprkos „galami“, zapadnom Balkanu ne preti rat i Rusi tu ne uspevaju da učvrste svoj uticaj, ali da se demokratija urušila i da „regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta zapad žmuri“.

Foto: VICE

To je onda, navodi u opširnoj analizi IISS, koju prenosi Al džazira, kombinacija „balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podržavaju zato što održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada“.

„U suštini, nova reč je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje zapadnog Balkana nisu istinske demokratije, već ‘stabilokratije’ koje idu ka članstvu u Evropskoj uniji“, napominje londonski institut.

U analizi se navodi da „uprkos čestim izborima, autoritarne težnje su se pojavile u celom tom području, sredstva informisanja su slaba i često pod nadzorom vladajuće partije“.

Institut nalazi da „borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlada pohapsi svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU“.

Izvor: Danas/ P. D.

Ostavite komentar