REGION

Marko Milačić: „Poštujem našu državnost, ali mi i Srbi smo jedan narod“

Podgorica — Predsednički kandidat opozicione crnogorske Prave Crne Gore Marko Milačić izjavio je da poštuje granice nezavisne Crne Gore i referendum iz 2006.
Foto: Screenshot/ Youtube

„Poštujem granice iz 2006. godine, ako hoćete, mi i treba da izgradimo pravu suverenističku Crnu Goru, državu utemeljenu na pravim i istinskim vrednostima“, poručio je Milačić, gostujući u emisiji „Klub A“ na TV Atlas.

On je istakao da to nikako ne znači konfrontaciju sa Srbima i sa Srbijom, već upravo, sasvim suprotno.

„Državotvornost ne negira najbolje odnose sa Srbima, isto tako, ne negira srpski etnički identitet, kome i ja pripadam“, rekao je Milačić.

U svoje prioritete ubraja građenje najbližih mogućih odnosa sa „bratskom Srbijom i Rusijom“.

Srbi i Crnogorci su, po Milačićevim rečima, jedan isti narod.

„Narod u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj je jedan narod, narod koji govori istim, srpskim jezikom, narod koji ima svoje različitosti i posebnosti“, kazao je Milačić.

Sebe, kako kaže, smatra odgovornim političarem koji ima jasan stav o svim velikim temama i pitanjima koja, možda, dele narod u Crnoj Gori.

„Evo na primer, pitanje NATO članstva je jedno od tih pitanja, kao i pitanje priznanja nezavisnog Kosova. Crna Gora je, to je sad svima jasno, nasilno uvučena i ugurana u NATO pakt, bez odluke njenih građana na referendumu“, naveo je Milačić i zapitao:

„Kako će budući predsednik reagovati na mogućnost da predsednik ‘lažne države Kosovo’ dođe u Podgoricu“?

To su, tvrdi Milačić, suštinska pitanja, i nije dobro da drugi opozicioni kandidati te teme „guraju pod tepih“.

Predsednik Crne Gore, po Milačićevim rečima, treba i može da pokreće neke značajne društvene procese, bez obzira na to što nema prevelika ovlašćenja, jer, dodaje, crpi svoj autoritet iz činjenice da se neposredno bira na izborima.

Kao predsednik, ako mu građani ukažu poverenje, zalagaće se za porodične vrednosti, donošenje pronatalitetskih mera i subvencionisanje mladih bračnih parova.

Predsednički izbori u Crnoj Gori, treći od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine, biće održani 15. aprila.

Izvor: Tanjug/ B92

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar