REGION

Najviše jugonostalgičara u Srbiji,BiH, sledi Makedonija

Zbog raspada bivše SFRJ najviše žale stanovnici Srbije i BiH, pokazala je knjiga „Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Evrope“, nastala kao rezultat projekta istraživanja javnog mnijenja koje je sproveo IPSOS.

Prema tom istraživanju čak 71 odsto stanovnika Srbije žali za raspadom Jugoslavije. U Bosni i Hercegovini je taj procenat 68 odsto, a u Makedoniji 45.

Za raspadom bivše zajedničke države najmanje žale Hrvati, 18. odsto, a još manje, kako se navodi stanovnici Kosova.

Istraživanje je, obuhvatilo 10.500 stanovnika regiona, bez Slovenije, i dalo je niz pokazatelja o stavovima ljudi u jugoistočnoj Evropi o njihovoj privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima i pitanju krivice za prošle ratove.

Rezultati se svode na to da nigdje na prostorima nekadašnje SFRJ nacija nije tako snažno formirana kao u Hrvatskoj. Ili drugim riječima, na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

Istraživanje koje se tiče stavova o ratovima iz devedesetih godina prošlog vijeka, ali i državnih granica pokazalo je duboku podijeljenost između Srbije, Hrvatske i BiH.

Izvor: Novi.ba/ tanjug

Ostavite komentar