Skoplje, dogovor za deset dana ili izbori
REGION VESTI

Novi predlog: „Republika Ilindenska Makedonija“

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao da je s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom razgovarao o više opcija, da je jedna prihvatljiva za obje strane, što Tsipras nije potvrdio.

Foto. Pixabay

Makedonska strana ponudila je novi predlog za rešenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom – „Republika Ilindenska Makedonija“, javlja makedonski portal A1ON, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rešenje najviše pominjalo ime „Republika Gornja Makedonija“, sagovornici A1ON tvrde da je „Republika Ilindenska Makedonija“ predlog iz poslednjeg kruga razgovora dve strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u četvrtak u Sofiji, na samitu Evropska unija – zapadni Balkan, da je s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane te da očekuje da će rešenje biti pronđeno u junu, pre samita lidera EU-a.

Dogovor do kraja jula

„Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane“, rekao je Zaev, ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Tsipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi sa njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena.

Tsipras je novinarima nakon samita kazao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO-u.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar