REGION

Od leta nebo Crne Gore čuvaju avioni Italije i Grčke

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković potvrdio je da će italijanski i grčki borbeni avioni od leta preuzeti zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore, u okviru NATO misije Aer polising.
Foto: Pixabay

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković potvrdio je da će italijanski i grčki borbeni avioni od leta preuzeti zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore, u okviru NATO misije Aer polising. Jedan zvaničnik NATO je rekao da grčki i italijanski mlazni lovci, u okviru istog programa, obezbeđuju vazdušni prostor Albanije.

Bošković je rekao da se pre toga mora potpisati sporazum s Agencijom za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

“Najpre moramo srediti taj sporazum sa SMATSA, kao organizacijom koja treba obezbediti radarsku sliku za Crnu Goru. Nadam se da će to ići vrlo brzo. On može biti potpisan u narednim sedmicama”, najavio je Bošković, napominjući da je “SMATSA i do sada bila zadužena za vođenje svih civilnih i vojnih letelica kroz vazdušni prostor Crne Gore”.

Bošković je rekao da tek nakon toga sledi usuglašavanje tehničkih detalja i sporazuma s Italijom i Grčkom. Aer polising je mirovna misija koja ima za cilj očuvanje vazdušnog prostora NATO i uključuje stalno prisustvo 24 sata dnevno, 365 dana u godini lovaca presretača koji su spremni odmah reagovati u slučaju narušavanja vazdušnog prostora.

Vrhovna komanda Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) odgovorna je za sprovođenje misije Aer polising.

“To je znak sklada, podele odgovornosti i solidarnosti širom Saveza”, rekao je Vijestima zvaničnik iz NATO, napominjući kako Crna Gora nije jedina koja koristi te usluge.

“NATO štiti baltičko nebo od 2004, kada su se Estonija, Litva i Litvanija pridružile Savezu. Vazdušni prostor Slovenije pokrivaju Mađarska i Italija. Albaniju pokrivaju Grčka i Italija”, rekao je on.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar