REGION

PODELE U MAKEDONIJI Mickoski: U EU i NATO se ne ulazi sa pevačima i igrankom

Uslovni pozivi da se Makedonija priključi NATO i EU definitivno su podeleli makedonsko društvo.

Na to ukazuje i da su u subotu u organizaciji vlade organizovani koncerti u 15 gradova.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE u Kavadarcima organizovala protestni marš i poslala snažne poruke, prenose makedonski mediji.

Lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski je u svom obraćanju pripadnicima te stranke, simpatizerima i građanima poručio da se vlada pogubila i da pokušava da da uruši svaki sistem vrednosti, od podele građana na one koji traže ulazak u EU i NATO i one koji su protiv toga u ovom trenutku.

Makedonija će, kako je rekao, postati članica NATO-a i EU kada se oslobodi političkih tranzicionista koji su koji su zauzeli kancelarije u kabinete, a to je, kako je rekao, moguće samo kroz prevremene parlamentarne izbore.

„U NATO i EU nema nameštanja tendera, zapošljavanje rođaka članova vlade, zloupotreba helikoptera, ručkove, nećete to videti u NATO-u i EU. Nemojmo se lagati toliko jer u NATO i EU ne možemo sa ovim ljudima i vrednostima koje nam ti ljudi prodaju“, rekao je Mickoski.

On je zatražio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi se, kako je rekao, pravilno raspodelila moć.

Ti izbori treba da budu sprovedeni po demokratskim princiima, a onda ćemo slaviti i evropsku budućnost.

„Proslavićemo tu budućnost, ali prvo ćemo završiti sa zločinom i revizijom ukinutih presuda. Prvo ćemo završiti s prošlošću, a onda ćemo izgraditi evropsku budućnost „, rekao je Mickoski.

Opozicija je još jednom iskazala protest zbog promene naziva države, što je dogovoreno Prespanskim sporazumom, koji su potpisali predstavnici Grčke i Makedonije.

Mickoski je rekao da su građani podeljeni na dve opcije – jedan deo građana je za Zaeva, a drugi za Makedoniju.

Zaeva je optužio da je odustao od svega što je makedonsko – makedonskog jezika, identiteta i istorije, a da, kako je reao, zauzvrat ništa nije dobio.

Osvrnuvši se na sinoćne proslave, Mickoski je rekao da je Makedonija aleko i od EU i NATO jer se tamo ne ulazi sa, kako je rekao, pevačima i igrankom, kako je, kako je navedeno, građane Makedonije koštala 400.000 evra.

Učesnici protestnog marša su ponovo tražili amnestiju za optužene za nasilje u parlamentu 27. aprila prošle godine.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar