REGION VESTI

Produbljavanje podela u Makedoniji: Protesti i slavlja zbog poziva NATO-a

Poziv NATO-a upućen Makedoniji da se priključi tom savezu, nakon što primeni sporazum o promeni imena te bivše jugoslovenske republike koji su potpisali Skoplje i Atina, podelio je makedonsku političku scenu i makedonsko društvo.

Foto. Pixabay

Vladajući SDSM i premijer Zoran Zaev sa svojim koalicionim partnerima zakazali su slavlje povodom dobijanja poziva za priključenje te države Alijansi u 14 makedonskih gradova.

Istovremeno, lider najuticajnijeg opozicionog VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski pozvao je građane da se priključe protestu koji će biti održan u nedelju u 13 sati u Kavadarcima.

„Ne postoji datum za otpočinjanje pregovora sa EU niti bezuslovni poziv za NATO. I to je zato što imamo nesposobnu vladu. Moramo stati na put porazima, a odgovor možete dati samo vi. Zato ćemo nastaviti da protestujemo i pozivam vas da dođete u Kavadarce i priključite se protestnom maršu“, rekao je Mickoski u video-obraćanju javnosti.

Zaev je pak iz Brisela pozvao građane da se pridruže velikoj proslavi koja će biti održana u subotu u 15 gradova širom Makedonije.

„Od danas Makedonija ide samo napred, građani mogu da slave uspeh jer je NATO odlučio da postanemo 30. članica Alijanse. Dobili smo poziv da postanemo saveznik najjačih zemalja na svetu. Makedonija ide u korak sa Evropom“, naveo je Zaev i najavio da će proslave biti organizovane uz makedonsku muziku.

Na samitu NATO-a u Briselu je zaključeno da će Makedonija postati članica Alijanse nakon što budu sprovedene sve procedure predviđene sporazumom o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum, koji su Skoplje i Atina potpisali prošlog meseca u Prespi, na grčkoj teritoriji Prespanskog jezera, predviđa promenu imena Makedonije u „Republika Severna Makedonija“, čime je praktično stavljena tačka na višegodišnji spor dveju susednih zemalja i Grčka konačno odustala od blokade Makedonije.

Iako je ova odluka NATO-a uslovna, kao i prethodna doneta na samitu EU o dobijanju datuma za otvaranje pregovora o članstvu u Uniji, vladajući SDSM je naziva „istorijskom“ i vrhunskim strateškim ciljem.

VMRO-DPMNE, s druge strane, smatra da je Makedonija doživela fijasko, jer su oba poziva uslovna.

Iz VMRO-DPMNE podsećaju da je Makedonija ispunila uslove za članstvo u NATO-u još 2008.

Zbog toga, kao prvi korak traže ostavku vlade, Nikole Dimitrova pre svega, koji je zajedno sa Zoranom Zaevom doveo zemlju do zastoja.

SDSM ističe da su vrata NATO-a otvorena i da je mesto Makedonije u Alijansi osigurano, što će obezbediti stabilnost i razvoj zemlje u budućnosti.

Politički analitičar Albert Musliju je za Radio Slobodnu Evropu rekao da Makedonija, osim obaveze preuzete u sporazumu sa Grčkom, mora da završi i neke finese koje predviđaju potpuno uključivanje u sistem NATO-a.

Prema njegovim rečima, situacija je jasna: ako Makedonija ispunjava sve obaveze sporazuma sa Grčkom, može se smatrati članicom Alijanse.

„Evropska unija je, prema odluci Saveta Evrope, navela sve što Makedonija mora da ispuni do juna naredne godine, dok NATO smatra da je situacija mnogo jasnija“, kaže Musliju.

Očekivanja Brisela su, naime, da će Makedonija u potpunosti primeniti sporazum sa Grčkom o imenu, a to podrazumeva i uspešno sprovođenje referenduma i donošenje ustavnih promena.

Nakon toga, Republika Severna Makedonija bi postala 30. članica NATO-a.

Ruski MSP: Uvlačenje Makedonije u NATO jača tenzije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je žaljenje zbog toga što je Makedonija, kako navodi, uvučena silom u NATO, ocenjujući da takvi potezi produbljuju podele i povećavaju tenzije u Evropi.

„Uvlačenje Makedonije u NATO na silu samo potvrđuje da je politika ‘otvorenih vrata’ postala cilj sama po sebi i sredstvo da se stekne kontrola nad geopolitičkom teritorijom“, navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ostavite komentar