Skoplje, dogovor za deset dana ili izbori
REGION

Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Parlament Makedonije odlučio je danas da 30. septembra bude održan referendum o imenu države, čija je uspešna realizacija uslov za integraciju u NATO i EU.

Za raspisivanje referenduma glasalo je 68 poslanika – vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) i manje albanske opozicione partije Besa.

Raspisivanje referenduma nisu podržali poslanici najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE i Alijanse za Albance Zijadina Sele, koji su pre glasanja napustili salu.

Prema odluci koju je usvojilo Sobranje Makedonije, referendumsko pitanje će glasiti: „Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke“.

Referendum o imenu države biće konsultativni, što znači da je cenzus manji nego kada je obavezujući – da bi bio uspešan, potrebno je da na njega izadje polovina ukupnog broja birača, nešto iznad 900.000, i da polovina od njih glasa za.

Šef poslaničke grupe SDSM Tomislav Tuntev pozvao je na početku sednice gradjane da izadju na referendum, navodeći da je pred njima istorijska odluka koja treba da obezbedi budućnost Makedoniji i budućim generacijama.

„Stvorili smo uslove da Makedonija postane deo evropske porodice, da bude jednaka sa evropskim i svetskim silama“, rekao je Tuntev, dodajući da će ulaskom zemlje u NATO makedonski postati jedan od službenih jezika alijanse.

Poslanici VMRO-DPMNE napustili su salu pošto je poslanik te stranke Nikola Micevski ponovio stav da je pitanje neprecizno, višeznačno i manipulativno, kao i da se time što je referendum konsultativan otvara mogućnost različitog tumačenja.

Uspešan referendum o Dogovoru sa Grčkom i promena imena države u Severna Makedonija do kraja ove godine uslov je za makedonske integracije u EU i NATO.

Priprema i održavanje referenduma koštaće oko 3,5 miliona evra, što će biti pokriveno iz državnog budžeta.

Izvor: RADIO SLOBODNA EVROPA

Ostavite komentar