REGION

Republiku Srpsku napustilo 70.000 ljudi

Građani u RS traže posebnu sednicu Narodne skupštine zbog alarmantne demografske situacije. Poslednje četiri godine odlaze mladi, obrazovani i radno sposobni
Red ispred slovenačkog konzulata, Foto: restartsrpska.org

Alarmantno stanje u Srpskoj kada je reč o migracijama, odnosno činjenica da je u poslednje četiri godine ovaj entitet napustilo čak 70.000 ljudi, pretežno mladih, radno sposobnih, nateralo je predstavnike opozicije i vlasti da se slože i zajedno sednu za sto kako bi zajedničkim delovanjem pronašli neophodna rešenja.

Predstavnici Udruženja građana „Restart Srpska“ inicirali su ideju o zajedničkom delovanju, odnosno zatražili posebnu sednicu NS RS na kojoj bi se raspravljalo o problemu odlaska građana u inostranstvo.

– Činjenica je da nam iz dana u dan odlaze radno sposobni ljudi, pa smo odlučili da pozovemo i predstavnike vlasti i opozicije i da održimo posebnu sednicu, na kojoj ćemo pokušati da nađemo odgovore ali i modele kako da promenimo to poražavajuće stanje. Zahtev za održavanje posebne sednice najverovatnije ćemo podneti danas ili sutra – rekao je predsednik „Restart Srpske“ Stefan Blagić.

On je istakao da će sednica biti formalan početak pregovora i nada se da će se zajedničkim delovanjem naći dugoročna rešenja.

– Verujem da ćemo se ozbiljno pozabaviti problematikom migracija ali i generalno lošom ekonomskom situacijom u RS, koja na kraju krajeva, i jeste uzrok intenzivnog odlaska radno aktivnog stanovništva – dodaje Blagić.

Potpredsednik NS RS Nenad Stevandić mišljenja je da je posebna sednica ovog tela, a u korist traženja modela za zaustavljanje loše demografske slike RS koristan predlog i da se nada konstruktivnoj razmeni mišljenja.

– Održavanje sednice ima smisla samo ukoliko budemo izbegli političke razlike. Ovo je problem koji se mora studiozno rešavati uz analizu i konkretne poteze. Treba da se pozabavimo i time koji nam profili najčešće odlaze – rekao je Stevandić.

Loša usklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja u Srpskoj dovela je do toga da je u Zavodu za zapošljavanje trenutno 114.357 nezaposlenih. Dodatno zabrinjava činjenica da Srpsku sve češće napuštaju i zaposlena lica. Razlog su, pre svega, niske zarade i činjenica da mnogi, iako godinama rade, nisu prijavljeni.

ZA ISTI POSAO TRIPUT BOLjE PLAĆEN

MEĐU onima koji su napustili RS je i Đorđe K. iz Banjaluke (32) koji je zbog mizernih primanja napustio posao u Hitnoj pomoći u Banjaluci i otišao u Nemačku.

– U Nemačkoj živim već godinu dana, radim kao medicinski tehničar i samo ću reći da od jedne plate supruga i ja izmirimo sve račune, a pošaljemo novac i roditeljima, i ostane nam za život. Za isti posao u Srpskoj jedva sam mogao da platim račune – rekao je naš sagovornik.

Izvor: Novosti/ N. Š. RADIĆ

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar