REGION

Sudenti u Banjaluci: Izgleda da za slogu još nismo spremni koliko god gazili po nama

Iako su danima brujali o tome kako žive u neljudskim uslovima, kako neko mora da odgovara za to što je više od hiljadu studenata izbačeno na ulici, na današnjim “protestima” pojavilo se svega nekoliko studenata.
Foto: Screenshot/ Youtube

Studentski protesti ambiciozno nazvani “Studentsko proleće” danas su bili i više nego mirni. Okupilo se tek nekoliko njih, a ni sami nisu bili sigurni zbog čega su tu.

Iako su prethodnih dana bili ogorčeni, pripremali veliku bunu, po društvenim mrežama pisali „dosta je“, danas su izgleda ipak imali pametnija posla.

Lepo vreme ih je izgleda više mamilo u bašte kafića koje su vrvile od ljudi, pa su studenti zaboravili da su pre desetak dana pokisli u svojim sobama i sa stvarima u rukama završili na ulici.

Niko se nije hteo zvanično obratiti medijima, niti konačno reći ko stoji iza ove propale bune.

– Smešno je i tužno što se ovako sve odigralo. Opet će pasti kiša i opet ćemo svi završiti na ulici, ali izgleda da to više nije ni bitno. Popravili su nekoliko soba, neki su našli smeštaj i odmah se uplašili i odustali od protesta. Sramota je da nas trpaju po četvero u male sobe, da neki još ne znaju ni gde će spavati, ali izgleda da za slogu još nismo spremni koliko god gazili po nama – prokomentarisao je jedan od studenta, koji je, kao svi, želeo da ostane anoniman.

Fijasko studentske bune još jednom je pokazao slogu i solidarnost studenata koji često znaju biti sami sebi neprijatelji.

Podsetimo, zvanični zahtevi koje su studenti hteli izneti jesu rekonstrukcija i sanacija sva četiri paviljona do 1. februara naredne godine zatim transparentno dodeljivanje ministarskih i opštinskih stipendija, tražili su i smenu Uprave SC „Nikola Tesla“ i ministra Dane Maleševića, te pokretanje reformi u svim institucijama i nivoima vlasti počevši od Univerziteta.

Studentska opozicija?

Studenti su danas trebali predstaviti i novu , nezavisnu i nepolitičku organizaciju pod nazivom Glas Studenta.

– Ovo telo je zamišljeno kao slobodni studentski ogranak, nezavisan u funkcionisanju od vladajućih i nevladajućih političkih struja, koji će svoj rad zasnivati isključivo na borbi za studentska prava, poboljšanju studentskog standarda i što je najvažnije, predstavljaće glas običnih studenata, a ne partijskih namešnika i branitelja ličnih interesa – stajalo je u najavi, međutim od toga nije bilo ništa.

Izvor: Blic, Tanja Vukomanović

Ostavite komentar