REGION VESTI

Vlasti BiH zabranile ulazak dvojici „Noćnih vukova“

Vođi najpoznatije ruske moto-grupe „Noćni vukovi“ Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu i predsedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu – prenose sarajevski mediji. Ovaj potez usledio je posle reakcije Ambasade SAD u Sarajevu koja je ruske bajkere proglasila za „bezbednosnu pretnju“.
Foto: Screenshot/ Youtube

Odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.Ostali članovi „Noćnih vukova“ u slučaju eventualnog ulaska u BiH biće posebno tretirani – navode sarajevski mediji.

Povod za rampu dvojici vođa ruske moto-grupe jeste najavljena bajkerska turneja „Ruski Balkan“, na čijoj je maršruti – Republika Srpska. Motociklisti iz Rusije, zajedno sa „braćom po točkovima“ iz regiona planiraju da od 19. do 28. marta naprave turneju po Srbiji, ali i gradovima u Srpskoj – Bijeljini, Brčkom, Doboju i Banjaluci.

Iako su na mapi „Noćnih vukova“ isključivo pravoslavni manastiri i istorijski spomenici, dolazak ruskih motociklista izazvao je veliku pažnju u političkim krugovima. Bajkerska tura, posebno u prozapadnim krugovima država regiona, dočekana je kao gest produžene ruke ruske diplomatije i podrška Srbiji u jeku pritisaka Brisela i Vašingtona.

Zabrana ulaska vođama „Noćnih vukova“ stigla je posle jasnog miga diplomatskih predstavnika SAD. Američka ambasada u Sarajevu saopštila je u sredu da posete kakva je najavljena bajkerska tura „negativno utiču na stabilnost, da nisu korisne i da ih ne treba podržavati“.

Predsednik srpskog ogranka udruženja motociklista „Noćni vukovi“ Saša Savić ne krije ogorčenje zbog poteza vlasti u Sarajevu, ali i tendencioznih tumačenja bajkerskog putovanja.

Saša Savić i Aleksandar Zaldastanov
Saša Savić i Aleksandar Zaldastanov, Foto: Printscreen/ Novosti

Na našoj maršruti isključivo su crkve, manastiri i istorijski spomenici. Politike tu nema nigde, a posebno ne ugrožavanja bilo čije bezbednosti – navodi Savić. – Ovim putovanjem ne provociramo nikoga, niti pozivamo na bilo kakve sukobe. Negovanje tradicije, poštovanje predaka i rad na približavanju naroda, međutim, niko nam ne može zabraniti. Poštujemo svaku legalnu vlast u zemljama kroz koje prolazimo. Ne smenjujemo vlade, kako nas često zlonamerno optužuju. „Noćni vukovi“ u miru neguju sećanje na veze Rusa i ostalih naroda. Sve ostalo su gole optužbe i propaganda.

Ruska bajkerska organizacija „Noćni vukovi“ bliska je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Njen vođa Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg zalaže se za širenje duha pravoslavlja i smatra se osvedočenim prijateljem srpskog naroda. „Vukovi“ su bili u Putinovom društvu tokom posete Beogradu 2009.

Foto: Screenshot/ Youtube

NISMO VOJNA FORMACIJA

Nismo nikakva vojska niti formacija. Optužuju me da sam pripadnik ruskog Humanitarnog centra u Nišu, iako tamo nogom nikada nisam kročio – negira Savić. – „Noćni vukovi“ jesu bili na Krimu, ali i tamo su imali ulogu da sprečavaju nasilje i krvoproliće. Sve što ne odgovara njihovim planovima, međutim, Zapad ne prašta.

Izvor: Novosti/ R. Dragović

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar