REGION

Za Evropu smo još narodi drugog reda

Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta na međunarodnom festivalu u Leskovcu. Na prostoru bivše Jugoslavije stvaraju se kvalitetni filmovi
Zrinko Ogresta, Foto S. Dimitrijević, Printscreen/ Novosti

O najboljim ostvarenjima 10. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) i dobitnicima Nagrade „Živojin Žika Pavlović“, pored slovenačkog reditelja i snimatelja Karpa Godine, i našeg glumca Zorana Cvijanovića, kao član žirija odlučivaće i poznati hrvatski reditelj Zrinko Ogresta.

On je prošle godine bio pobednik ovog festivala sa filmom „S one strane

– Ovo je vrlo značajan festival za autore ovog prostora, a to ne kažem kurtoazno, i čast mi je i zadovoljstvo što sam ovde. Naime, događa se jedna zanimljiva stvar – niz godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije stvaraju se vrlo kvalitetni filmovi, ali taj kvalitet nije u srazmeri sa našim uticajem u evropskom svetu filma – kaže Ogresta.

Srpskim, bosanskim, slovenačkim i ostalim stvaraocima iz regiona, po njegovim rečima, znatno je teže da pridobiju pažnju direktora velikih svetskih filmskih smotri.

– Festivali poput onih u Berlinu, Kanu i Veneciji svake godine u glavnom programu otvaraju samo dva mesta za filmove iz jugoistočne Evrope. A sve te svetske „priredbe“ su i te kako potrebne da biste dobili pažnju u širim evropskim okvirima. Smatram, ma koliko to izgledalo neprivlačno, da oni nas često još uvek doživljavaju, neću baš reći ljudima drugog reda, ali narodima „drugog reda“ svakako.

Ogresta kao primer navodi da hrvatski reditelji imaju i takva iskustva da u vreme kada su se filmovi snimali na traci i u kutijama slali na pregled selektorima Kana ili Venecije, da oni čak nisu ni pregledani.

– Iako Evropa stalno govori o jednakosti svih kultura, mi danas osećamo njeno nipodaštavanje i u mnogim drugim stvarima. Da je EU bila ono što je trebalo da bude, verovatno ni ratova na ovom prostoru ne bi bilo. Mnogo je tu cinizama prema svima nama, te poruke koje nam šalje Evropa su vrlo jasne, i ono što je za nas, filmske stvaraoce sa ovog prostora u takvim okolnostima vrlo značajno, to je da sarađujemo, da se okupljamo, da razmenjujemo ideje i da pomognemo jedni drugima – istakao je Ogresta.

VISOKI DOMETI

– IZNENAĐEN sam kvalitetom filmova iz regiona koji su pristigli na festival, mogu reći da kinematografija na prostoru nekadašnje Jugoslavije i te kako živi, da su njeni dometi jako visoki i raznoliki, i ako se ta naša produkcija uporedi sa velikom francuskom, italijanskom ili nemačkom, mislim da ih daleko nadmašuje po kvalitetu.

Izvor: Novosti/ R. RADOSAVLjEVIĆ

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar