POLITIKA REGION

Zaboravlja se da je Jugoslavija ušla u rat sa prosečnom platom od 1.000 evra, a govore o omraženoj Jugoslaviji.

Gostujući u emisiji Novi dan na TV N1, govoreći o Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, Zoran Panović, direktor istraživačko-izdavačkog centra „Demostat“, je rekao da je bitan zaključak Samita to, da su zemlje Zapadnog Balkana nesposobne da same pacifikuju bilo koji konflikt.
Foto: Screenshot/ N1

„Potrebna je asistencija Zapada, a u ovom slučaju to pokušava da uradi Angela Merkel. To smo videli i na primeru makedonske krize, koju su rešili Amerikanci. Johanes Han je dolazio i nije uspeo“, rekao je Panović.

Slaže se da je ekonomska komponenta bitna za proces integracija, ali smatra da nije dovoljna.

„Strana štampa koja je pratila Trst uvek govori o omraženoj Jugoslaviji. Tu je ključ problema. Kada se stalno forsira ekonomija zaboravlja se da je Jugoslavija ušla u rat sa prosečnom platom od 1.000 evra. Glavni problem je nacionalistički narativi, nacionalizam koji je evoluirao i razara sve zemlje na ovim prosotrima“, objašnjava Panović i podseća da je između Beograda i Zagreba postojao autoput bratstva i jedinstva, ali da to nije sprečilo sukobe.

On kaže da ovakvi regionalni sastanci prođu, a onda dođe proslava godišnjice Oluje i pita kako ukrstiti Alojzija Stepinca i Berlinski proces.

„Tu Evropa nema rešenje. Evropa je u ulozi arbitra i drži region pod kontrolom. Za Zapadu cinično kažu da ako zapad ne ispravi greške na Balkanu, njih će ispraviti Kreml“j, podseća Panović.

Ističe da je problem što nijedno od rešenja, koja nudi Evropska unija, ne podrazumeva da se zemlje Zapadnog Balkana same nešto dogovore.

„Možete li zamisliti Ramu u patikama, Plenkovića i Vučića zajedno u Jasenovcu, Vukovaru, Srebrenici, na bilo kom stratištu. Ne možete da ih zamislite zajedno u Neretvi da obeleže bitku za ranjenike. Ne postoji nikakva integracija u regionu, zato je bitna uloga međunarodne zajednice da region pacifikuje“, objašnjava Panović.

CEO TEKST I EMISIJU POGLEDAJTE OVDE

Foto: Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

Izvor: N1/ Neda Vulović

Ostavite komentar