REGION

Zaev: Ne daj Bože da referendum ne uspe

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da započinje konsultacije sa koalicionim partnerima i opozicijom o organizovanju referenduma o novom imenu.

Zaev je rekao da je reč o izuzetno važnim pitanjima, a da bi referendum bio uspešan neophodno je usaglašavanje svih političkih faktora da li će on biti konsultativnog ili obavezujućeg karaktera.

Uveren je da će referendum biti uspešan. 

– Ne daj Bože da referendum ne uspe – rekao je Zaev novinarima u Skoplju, preneli su makedonski mediji.

I ministarka odbrane Radmila Šekerinska takođe je rekla da odluka o referendumu mora biti doneta u konsultaciji sa opozicijom.

– Referendum je važan deo ovog procesa, građana, a ne političara i zato pozivam sve da se pridruže i podrže evroatlantske integracije Makedonije – rekla je Šekerinska.

Održavanje referenduma najavljeno je za septembar ili oktobar, a lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski u intervjuu za portal Alsat-M izjavio je da će stranka poštovati volju izraženu na obaveznom referendumu ako ona bude doneta na demokratski način.

Mickoski nije rekao da li će ta stranka pozvati svoje svoje članstvo da učestvuje na referendumu, pozivajući se na Ustav koji, kako kaže, garantuje da „svako ima pravo da odluči da li će glasati ili ne na referendumu“. On se ne slaže da sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije štiti nacionalni identitet, što su stečena prava.

– Ne samo da nismo zadržali svoj identitet, već smo izgubili sva prava i mi više nećemo biti Makedonci, već građani severne Makedonije – rekao je Mickoski.

Jedna od ključnih odluka o kojima se očekuje da utiče na referendum jeste da li će Evropski savet preporučiti otvaranje pregovora o pridruživanju sa Unijom, kojem se, kako se navodi, Francuska i dalje protivi. Nakon pozitivne odluke Holandije i Nemačke , makedonske vlasti se nadaju da će to omekšati i stav francuskog predsednika Makrona.

Zaev se nada da nijedna zemlja EU neće ostati ravnodušna prema prijateljstvu i evropskim manirima koje je, kako je rekao, pokazala Makedonija, a što je veoma potrebno Balkanu i Evropi.

Za razliku od EU, poziv Makedoniji za priključenje NATO-u je siguran. Na Samitu 11. i 12. jula, Makedonija će dobiti podršku svih članova Alijanse, to je najavio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Očekuje se da će ceo postupak za ulazak Makedonije u NATO trajati oko godinu i po dana.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar