POLITIKA REGION

Zašto Srbija ćuti o novom imenu Makedonije?

Srpska ćutnja posle dogovora o imenu koji je Makedonija postigla sa Grčkom, baš kao da se ništa nije dogodilo, ne iznenađuje sagovornike Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Makedonije, s obzirom na, kako kažu, uticaj ruskog faktora na pojedine nosioce vlasti u Srbiji i činjenice o odnosu Beograda prema bivšoj garnituri na vlasti u Skoplju.

– Nema šta da se čestita – tako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u sredu objasnio to što Srbija nije čestitala Makedoniji na sporazumu sa Grčkom o imenu, koji je ostatak Evrope i sveta ocenio kao istorijski. Dodao je dodao da Srbija „ima pozitivan stav o tome“.

U, kako kaže, „adrenalinskoj tišini“ Srbije na vest o sporazumu Skoplja i Atine, Ljubomir Frčkoski, nekadašnji makedonski šef diplomatije, prepoznaje i ruski faktor.

– Glavna linija ruskog uticaja je držati zemlje regiona izvan NATO i praviti ‘tampon zonu’ od Zapadnog Balkana, a sve što ide suprotno tome – nije za čestitanje. Indirektno proizlazi kao da Rusija podržava nacionalističku poziciju, a ustvari ona podržava anti-NATO politiku, odnosno, ostajanje Makedonije izvan NATO-a. To je konstanta. Prema tome, ta linija preko Dačića je jasna u odnosu na taj dogovor – kaže Frčkoski.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je još početkom godine na velikoj konferenciji za medije ustvrdio da su se pregovori o imenu Makedonije nalazili u „polusnu“, a da su aktivirani tek kad su SAD odlučile da Makedonija treba da budu u NATO-u.

– Srbija je propustila priliku da pozdravljajući istorijski sporazum između Makedonije i Grčke, popravi odnose sa južnim susedom koji nisu dobri – ocenjuje za RSE Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

– Mislim da je to jedan ozbiljan diplomatski gaf i da čak i ako se tako misli, to može drugačije da se kaže. To pokazuje politiku Srbije prema Makedoniji, a to sigurno neće biti dobro prihvaćeno ni u regionu, ni u Evropskoj uniji jer ovo je veoma važan događaj za region i velika je šteta da prilika nije iskorišćena da se odnosi koji nisu dobri poprave – ocenjuje Minić.

Izvor: RSE, Vesti online

Ostavite komentar