REGION VESTI

Zatvorena birališta u Makedonji, počinje brojanje glasova

U Makedoniji se u nedelju održan drugi krug lokalnih izbora, na kojem su građani glasali za gradonačelnike 35 opština. Za ukupno 70 kandidata je pravo da se izjasni imalo oko 833 hiljade glasača na preko 1.500 biračkih mesta.

Foto: Screenshot/ Radio Slobodna Evropa

Birališta su zatvorena u 19 časova, a drugi krug lokalnih izbora je, prema podacima nevladinih organizacija i institucija, održan u demokratskoj atmosferi uz manje prekršaje izbornog procesa i izolovanih incidenata.

Kako su posmatrači precizirali, u nekoliko slučajeva bilo je navoda o pokušaju potkupljivanja glasača te porodičnog glasanja, kao i fotografisanja biračkih listića.

Dodaje se da je jedna osoba napadnuta, a jedna privedena u skopskoj općini Šuto Orizari.

Državna izborna komisija je saopštila tokom dana da se glasanje u drugom krugu izbora za gradonačelnike odvijalo bez problema, a da je izlaznost do 17 sati bila 44 odsto.

Izborna trka između vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i opozicione VMRO DPMNE se vodi u 20 lokalnih samouprava, od kojih su u 14 najviše glasova u prvom krugu imale socijaldemokrate, a u šest VMRO DPMNE.

Prema analitičarima, najzanimljivije odnose ove dve partije imaju u tri skopske opštine – Kisela Voda, Butel i Gazi Baba, kao i u Štipu. Ove opštine su naročito važne za opoziciju, jer su njihovi kandidati u prvom krugu pobedili samo u manjim jedinicama lokalne samouprave.

Oni očekuju neizvesnu trku i u druge tri skopske opštine. U Čairu i Saraju za glasove birača se bore kandidati partija Albanaca, jedan iz vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI), a drugi iz opozicionog pokreta Besa. U opštini Shuto Orizari obojica kandidata su iz partija Roma, ali iza njih stoje SDSM i VMRO DPMNE.

U opštinama gde su kandidati iz partija Albanaca, u igri je mnogo kombinatorike, jer partneri u vladi DUI i Alijansa za Albance u nekoliko duela imaju protivkandidate, a u koaliciji sa Alijansom je i pokret Besa, koja je u opoziciji na državnom nivou.

U prvom krugu lokalnih izbora izabrani su gradonačelnici u gradu Skoplju i u 45 opština, od kojih su 38 kandidati koalicije predvođene SDSM-om, dok je opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE dobila poverenje glasača u samo tri opštine.

Današnje glasanje nadgleda oko 5.100 domaćih i 473 inostranih posmatrača, 315 prevodilaca, kao i 20 akreditovanih novinara iz inostranstva.

U subotu su glasali bolesni i građani koji nisu u mogućnosti da izađu na birališta, zatvorenici i raseljena lica.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/ Blagoja Kuzmanovski

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar