SA DRUŠTVENIH MREŽA

„Radikali za sramotu ne znaju“

„Radikali za sramotu ne znaju“

Poslanik u Predstavničkom domu skupštine BiH Sadik Ahmetović pozvao u otvorenom pismu parlament BiH da prekine saradnju sa Skupštinom Srbije zbog tvita Vjerice Radete

N1

Potpredsednica Skupštine Srbije Vjerica Radeta na meti je osuda zbog tvita koji je objavila, pa potom i obrisala, o nedavno preminuloj Hatidži Mehmedović, predsednici Udruženja “Majke Srebrenice“, a koji je u javnosti okarakterisan kao strašni, monstrurozni, skandalozni, užasni tvit.

Da podsetimo, ona je napisala:

„Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“.

Odbror za ljudska i manjinska prava Narodne skupštine

Zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava Maja Videnović najavila je, na narednoj sednici tog odbora, pokretanje teme tvita Vjerice Radete.

“Da Odbor za ljudska prava osudi tako nešto. Mimo toga postoji mogućnost da se na nekim drugom odborima pokrene inicijativa da se tako nešto osudi. Međutim, za tako nešto su potrebni glasovi većine“, rekla je Videnović za Radio slobodna Evropa.

Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava i demokratije, poručio je: “Hatidži su oba sina i muž ubijeni u Srebrenici. I ajde vi sad meni recite da su radikali normalna i legitimna politička pojava!“

Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a, prokomentarisao je Radetin tvit, rečima: “Ako ovo zlo prekorači prag Skupštine Srbije, mi smo ljudski kapitulirali!“.

Povodom tvita poslanice SRS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar „Damad“ i „Urban in“ pozvali su sve državne organe, verske, akademske i naučne institucije, civilno društvo i medije da se jasno distanciraju od tog „sublimata fašizma, odbace ga i stanu na stranu pravde za mrtve i žive“.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović saopštila je da „su od funkcionerа SRS-a nаvikli dа slušаju nаjružnije reči upućene političkim protivnicimа, аli da nije verovаlа dа su toliko besrаmni dа vređаju i preminule“.

„Nije ovo srаmotа rаdikаlа, jer oni i ne znаju ni zа srаmotu. Ovo je srаmotа zа sve one koji su svojim glаsovimа doveli ovаke rаdikаle u Skupštinu Srbije“, navela je Zorana Mihаjlović.

Zahtev za prekid odnosa dva parlamenta

Poslanik u Predstavničkom domu skupštine BiH Sadik Ahmetović pozvao u otvorenom pismu parlament BiH da prekine saradnju sa Skupštinom Srbije zbog tvita Vjerice Radete.

Ahmetović je napisao otvoreno pismo Šefiku Džaferoviću, Mladenu Bosiću i Borjani Krišto kao prvim ljudima parlamenta, sa specifičnom molbom da prekinu saradnju sa Skupštinom Srbije zbog reči uvrede poslanice Vjerice Radete, dok se Srbija ne izvini, preneli su mediji.

„Ironija kojom je opisala smrt žene, majke, borca, koja se borila samo za istinu i pravdu o zločinima i genocidu u Podrinju i težinu pitanja: ‘ko će je sahraniti? Muž ili sinovi?’ teško je i okvalifikovati osim kao uvredu za sve majke koje su dočekale da sahrane sinove i muža u proteklom ratu“, naveo je Ahmetović.

Agencije

Ostavite komentar