SA DRUŠTVENIH MREŽA

Teodorović pozvao Šarčevića da preispita doktorate počevši od Jorgovanke Tabaković

Akademik Dušan Teodorović uputio je javni poziv ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću da započne preispitivanje plagijata doktorata počevši od disertacije guvernerke Jorgovanke Tabaković.
Foto: Printscreen/ agencije

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Teodorović je rekao da je neophodno da se u zemlji pokrene pitanje plagijata doktorskih disertacija državnih funkcionera i tim povodom ministru je ponudio pomoć.

„Smešno je da to radi ministar, ali ako je to već tako, predlažem gospodinu ministru da odmah pokrene pitanje doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković. To bi bilo vrlo interesantno. Mogu da mu budem na raspolaganju i da mu dam svu potrebnu dokumentaciju“, rekao je Teodorović.

Teodorović je ocenio da je sve što je urađeno sa novim Zakonom o visokom obrazovanju toliko strašno, da bi državni univerziteti morali da odgovore generalnim štrajkom, sada i odmah.

On je pozvao univerzitete na generalni štrajk jer smatra da je glavni cilj vlasti potpuna kontrola kompletnog sistema obrazovanja.

Prema njegovi rečima, od primedbi koje su članovi Srpske akademije i umetnosti uložili na predlog zakona o visokom obrazovanju uglavnom ništa nije usvojeno.

Akademik je ocenio i kao veliku sramotu za Srbiju to što je Muamer Zukorlić koji je učio Medresu u Sarajevu i Fakultet za islamske studije u Alžiru, predsednik Skupštinskog odbora za prosvetu, nauku i informatičko društvo.

„Ne računajući nepriznatu Islamsku državu, mi smo jedina država na svetu gde je verski vođa postavljen na takvu funkciju“, rekao je Teodorović.

Dodao je i da su njegove kolege koje rade u osnovnom i u srednjem obrazovanju uglavnom ponižene, ali da je najgora situacija na medicinskim faklutetima.

„Ponovo Kragujevac, Niš, Beograd. Na istom fakultetu ili na istim katedrama, na istim predmetima rade sadašnji ili bivši supružnici, njihova deca, snaje, zetovi …. To je strašno“, rekao je on i dodao i da ima konkretne podatke o svemu što priča.

Teodorović: Ne bih voleo da SANU u unutrašnjem dijalogu o Kosovu bude statista

Akademik SANU Dušan Teodorović ocenio je da je poziv koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio za učešće u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, zapravo, poziv statistima.

„Usudio bih se da kažem da je poziv upućen Akademiji kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, poziv upućen statistima. To su značajni statisti“, ocenio je Teododorović.

On je dodao da će „Vučić itekako da osmisli šta će da uradi, ali mu je potrebno da pozorišnu scenu popuni značajnim statistima“.

„Ne bih voleo da to bude SANU“, kazao je Teodorović.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od oktobra početi unutrašnji dijalog o Kosovu, kako bi se u dogovoru sa najrazličitijim institucijama, organizacijama i pojedincima, kako je naveo, pronašlo rešenje.

Izvor: Beta

 

Ostavite komentar