SA DRUŠTVENIH MREŽA

Trolovanje i spamovanje na internetu kao metod političke kampanje

U današnje vreme se obično trolovanje i spamovanje na internetu poistovećuje sa hejtovanjem, međutim to nisu isti pojmovi.
Foto: Pixabay

Piše: Željko Injac

Hejtovanje je pre svega izraz frustriranosti, infantilnosti i negativnosti internet korisnika. Trolovanje i spamovanje ma koliko na prvi pogled liče na hejtovanje su zapravo nešto sasvim drugo. Mada je kod većine trolova i spamera uzrok njihove negativne aktivnosti na internetu gotovo identičan kao i kod hejtera.

Trolovi su se prvo pojavili na internet forumima da bi se potom raširili i na sve ostale društvene mreže pa i na komentare u elektronskim medijima. Reč TROL je pozajmljena iz nordijske mitologije. Cilj trolovanja je privlačenje pažnje. Glavno oružje trola je provokacija. Sasvim je nebitno na koji način će trol izazvati pažnju, da li nekim vulgarnostima, šalama, agresivnošću ili napadom na privatnost pojedinca koji je predmet trolovanja. Trol nikad ne prati temu diskusije, niti mu je preterano bitan sadržaj teksta na elektronskim medijima, on je tu prosto da skrene pažnju na sebe.

Spamerima na društvenim mrežama nazivaju one osobe koje poput trolova nevezano za tok diskusije nameću neku sasvim drugačiju temu na kojoj uporno insistiraju neprestano je ponavljajući. Osnovni smisao ovog pojma se pre svega odnosi na zatrpavanje elektronske pošte nepoželjnim sadržajem. No po istom principu spamer na društvenim mrežama zatrpava diskusiju sadržajem koji je samo njemu bitan.

Preporučeni internet lek za trolove na društvenim mrežama je ignorisanje a za spamere blokiranje, naravno ukoliko se njihova delatnost prepozna i uoči na vreme, ali ovo važi samo za pojedince na društvenim mrežama, šteta koju mogu da prouzrokuju organizovani timovi trolova i spamera se teško može izbeći blokadom i ignorisanjem, već pre svega mora biti blagovremeno uočena i demaskirana.

Pored ove uobičajene pojave gde se spameri i trolovi tretiraju kao naporne ili nezrele ličnosti na internetu postoji upotreba metoda trolovanja i spamovanja u svrhe određene kampanje.

Pre svega u političkim internet kampanjama je uočena delatnost grupa trolova i spamera koji na društvenim mrežama namerno opstruišu političke protivnike ili se lažno predstavljaju za određenu političku opciju koju potom diskredituju krajnjom vulgarizacijom, banalizacijom ili prosto primitivizmom. Na elektronskim medijima u komentarima lažno se predstavljajući zastupaju najekstremnije političke stavove ili namerno pišu nepismeno i stupidno da bi ostavili što negativniju sliku o sebi ili svojoj navodnoj političkoj opciji.

Takođe na društvenim mrežama pokreću lažne stranice i profile na kojima se na isti način ponašaju da bi što više ocrnili svoje političke protivnike za čije predstavnike se upravo izdaju.

Na sličan način trolovanje i spamovanje kroz jednu negativnu kampanju može da diskredituje pa čak i dovede do medijske pažnje, ne samo političke stranke već i pojedince iz javnog života, određene društvene grupacije pa i pojedina preduzeća i robne marke i brendove.

Obično ove grupe trolova brzo budu otkrivene i njihova delatnost razobličena ali šteta koju počine, naročito ako se u celu priču uključe mediji i stvore atmosferu medijskog linča je nepopravljiva.

Izvor: RTV

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar