SRBIJA

20.000 policajaca tužilo državu zbog neplaćenog prekovremenog i noćnog rada

Radnici državnih službi i javnih preduzeća neretko presavijaju tabak protiv svog poslodavca. Razlozi: neisplaćene zarade, dnevnice ili otpremnine, nezakoniti otkazi, premeštaji…
Foto: palankadanas.com

Od 3.761 tužbe u radnim sporovima koju je primio Prvi beogradski osnovni sud, inače zadužen za sve tužbe protiv državnih organa, u njih 976 učesnik je Republika Srbija. Od ovog broja, prema rečima portparola suda Ide Nikitović, 193 predmeta su rešena.

– Najveći broj tužbi podneli su radnici MUP-a, „Železnica Srbije“ i EPS-a, a razlog su statusna i novčana potraživanja – od neisplaćenih zarada, dnevnica ili otpremnina do nezakonitih otkaza ili premeštaja na drugo radno mesto – kaže ona.

Tužbe policajaca protiv Srbije bile su doskoro verovatno najmasovnije. Državu je tužilo oko 20.000 policajaca, i mnogi od tih sporova još nisu pravosnažno okončani.

Sudu su se obratili zbog neisplaćenog novca za prekovremeni i noćni rad za period od 2003. do 1. jula 2006, do kada je policija posebno plaćala prekovremene sate. Posle toga je promenjen pravilnik o isplati zarada u MUP-u, pa je ovaj rad uvršten u dodatni koeficijent.

Mnogi policajci su u međuvremenu otišli u penziju a da njihova suđenja i dalje traju. Ipak, jedan broj njih je uspeo da dobije novac koji im MUP duguje, uz velike kamate, dok drugi to nisu uspeli. Razlog je taj što su sudovi, pa čak i sudije u okviru istog suda, u identičnim predmetima sudili dijametralno suprotno. Dosuđene odštete su se kretale između 150.000 i 700.000 dinara.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, u čiji sastav ulazi najveći broj javnih preduzeća u Srbiji, kaže, za „Novosti“, da razlog tolikog broja radnih sporova leži u restrukturiranju velikih sistema i proglašavanju tehnoloških viškova.

– Najviše tužbi dolazi od radnika bivšeg preduzeća „Železnice Srbije“, gde je stvaranjem četiri nova preduzeća veliki broj zaposlenih proglašen tehnološkim viškom – kaže naš sagovornik.

– Manji broj ih je iz EPS-a, jer su se tu radnici dobrovoljno prijavljivali za odlazak. Zaposleni su presavili tabak i u slučajevima neisplaćenog smenskog rada ili zbog načina definisanja tehnoloških viškova. Ti postupci su rađeni pod sumnjivim okolnostima, a subjektivni faktor je u većini slučajeva bio presudan.

Cvetanović objašnjava da je oko 5.000 ljudi otišlo kao tehnološki višak, i to dosta njih „po sili“, pa je logično da su nezadovoljni. Nije bilo pregovora pri proglašavanju viškova, pa čak i onima koji su dobro radili nije ponuđeno najpre neko drugo radno mesto, edukacija, što su prvi koraci, pa tek onda višak. U većim gradovima u Srbiji postoje advokatske kancelarije koje su se specijalizovale za vođenje slučajeva radnika sa železnice, za isplatu dnevnica ili za smenski rad.

BROJKE
* 3.333 rešena radna spora
* 5.281 predmet ostao nerešen

Izvor: Novosti/ V. C. S. – J. Ž. S.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar