SRBIJA

AKPA: Državno veće tužilaca izbegava odgovore u vezi afere oko najvećeg konkursa za izbor zamenika tužilaca

DVT se oglasio o aferi u izboru tužilaca
Foto: Printscreen

Državno veće tužilaca (DVT) dostavilo je odgovor Alumni klubu Pravosudne akademije (AKPA) po zahtevu za dostavljanje informacija od javnog značaja u vezi sa aferom u izboru 52 zamenika tužilaca, kada je sa sednice isključena javnost i predlog o izboru kandidata donet po unapred pripremljenom spisku.

Iako je DVT ranije tvrdilo da je postojala “pripremna sednica” na kojoj je raspravljano o kandidatima, a koju zakon ne poznaje, iz novog odgovora DVT proizlazi da takve sednice nije bilo. Takođe, iako je po navodima Udruženja tužilaca Srbije, čiji su funkcioneri istovremeno i funkcioneri u DVT, proizlazilo da je spisak onih kandidata koji će biti predloženi pre sednice pripremila administrativna kancelarija i komisija DVT, iz zvaničnog odgovora proizlazi da DVT ne poseduje nijedan dokumet sastavljen od strane administrativne kancelarije, ispitne ili neke druge komisije DVT, već da se predlog kandidata utvrđuje na sednici.

U odgovoru se navodi i da će informacija o tome da li je bila isključena javnosti i ako jeste po kom osnovu biti sadržana u zapisniku sa navedene sednice, koji takođe nije dostavljen, jer još uvek nije usvojen. AKPA napominje da odgovor na pitanje po kom osnovu je onemogućeno javnosti da prati tok sporne sednice ne zavisi od usvajanja zapisnika sa sednice i da taj zapisnik teoretski nikada ne mora ni biti usvojen. U situaciji kada javnost opravdano sumnja u legalnost najvećeg konkursa za izbor zamenika tužilaca koji je ikada sproveden, nedopustivo je izbegavanje odgovora na ključna pitanja, jer to narušava poverenje građana u pravosuđe i institucije države.

AKPA i dalje traži odgovor na pitanja kada je, u kom krugu ljudi, po kom kriterijumu i na osnovu kog ovlašćenja je sastavljen spisak koji je samo formalno usvojen na sednici DVT na kojoj je prethodno isključena javnost pre rasprava o bilo kom kandidatu, zbog čega će uložiti žalbu Povereniku za inoformacije od javnog značaja i tražiti intervenciju Zaštitnika građana.

ALUMNI KLUB PRAVOSUDNE AKADEMIJE

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar