SRBIJA VESTI

Ambasadora Čepurina nasleđuje Bocan Harčenko

Aleksandra Čepurina, ambasadora Rusije u Srbiji, naslediće Aleksandar Bocan Harčenko, koji u ruskoj diplomatiji važi za najboljeg poznavaoca regiona i eksperta za rešavanje problema, kojeg Vladimir Putin, predsednik Rusije, šalje u zemlje na koje Zapad vrši pritisak, piše „Alo“.

Foto: Printscreen/ agencije

Kako navodi taj list, Bocan Harčenko, koji je bio ambasador RF u BiH od 2009. do 2014. u Beograd stiže početkom decembra.

Aktuelni ambasador Čepurin odlazi najverovatnije 14. januara i to u Tursku.

Bocan Harčenko je karijerni diplomata, koji je ranije bio na dužnosti specijalnog predstavnika ruskog ministarstva spoljnih poslova za Balkan i učestvovao u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma.

Bio je i šef Odseka za zemlje bivše Jugoslavije, a potom i zamenik direktora u odeljenjima za Evropu.

Bocan Harčenko je bio dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije.

Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim forumima u okviru Kontakt grupe i OEBS.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar