SRBIJA

Banke u Srbiji naplatile 51 milijardu samo po osnovu 500 raznih provizija. Po osnovu kamata naplatile 152 milijarde

Banke u Srbiji stanovništvu naplaćuju više od 260 naknada, a kada se ovom spisku dodaju i one koje plaćaju male, srednje i velike kompanije, kao i poljoprivrednici, dobija se impozantan spisak od skoro 500 raznoraznih provizija.

Ilustracija, Foto: Printscreen/ Agencije

Prema podacima Agencije za privredne registre, banke su prošle godine na ime raznih naknada i provizija naplatile ukupno 51 milijardu dinara. Kada se od toga oduzme skoro 16 milijardi dinara provizija koje su banke imale kao trošak, dobija se neto rezultat od 35,3 milijarde dinara čiste zarade od raznih naknada.

Kamate – osnovni izvor prihoda

Ipak, kamate i dalje ostaju osnovni izvor prihoda za bankare. U 2016. su u to ime banke od privrede i građana naplatile nešto više od 152 milijarde dinara, dok su one same platile 28 milijardi dinara kamata. Tako je čista zarada banaka na kamatama iznosila 123,8 milijardi dinara.

Sve banke imaju obavezu da na jasan način iskazuju troškove koje imaju klijenti. Ne postoji isti tarifnik, a svaka ima neku svoju posebnost kada je reč o provizijama koje obračunava. Tako će vam negde naplatiti čekove koje niste realizovati, a negde SMS obaveštenja, slanje prve, druge, treće opomene, neopravdanu reklamaciju… Širok i raznolik spisak.

Poslednjih godina primetan je pad kamatnih stopa, a da bi zaradu nadomestile, banke su rešenje našle u rastu provizija i širenju dijapazona onog što od svojih usluga naplaćuje građanima.

Izvor: Blic/ Danijela Nišavić

Ostavite komentar