POLITIKA SRBIJA

BBC: Barikade na severu Kosova, Vučić u skupštini

BBC: Barikade na severu Kosova, Vučić u skupštini

KFOR je potvrdio da je u toku operacija kosovske policije

U akciji kosovske policije na severu Kosova uhapšeno preko 20 osoba.
Sirene, barikade i zapaljene automobilske gume – nekoliko osoba uhapšeno je u akciji kosovske policije na severu Kosova, a Srbija je podigla borbenu gotovost vojske.

„Naša vojska ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka na Severu Kosova i Metohije zaštitiće naš narod“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obraćajući se poslanicima u parlamentu nakon što je kosovska policija jutros otpočela akciju hapšenja na severu Kosova.

„Kada vidite da neko gine da vam uništi narod, mi da dozvolimo novu Oluju nećemo i želim da vam kažem da su sve policijske jedinice, specijalne i posebne namene u punoj pripravnosti.“

U saopštenju kosovske policije se navodi da je akcija izvršena protiv članova „organizovane kriminalne grupe“, koji se terete za krijumčarenje, uzimanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Građani na severu počeli su da u nekim mestima podižu barikade.

„Barikade su postavljene i u Mitrovici, gde se nekoliko desetina građana okupilo na gradskom trgu“, kaže Tatjana Lazarević, urednica sajta Kosev iz Mitrovice, dodajući da su barikada postavljene i u Zubinom potoku.

Tokom hapšenja došlo je do sukoba, a povređene su tri osobe, javlja BIRN.
„Do sada imamo potvrđeno hapšenje 22 lica srpske nacionalnosti“, rekao je Aleksandar Vučić obraćajući se skupštini i dodao da su većina uhapšenih pripadnici policije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je građane da ostanu mirni, ističući da se akcija sprovodi protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

„Kao premijer potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon“, napisao je Haradinaj na Tviteru.

KFOR je potvrdio da je u toku operacija kosovske policije koja se, kako navode, odvija širom Kosova.

Šta se desilo?

„Nešto pre pola sedam počele su u Kosovskoj Mitrovici sirene za vazdušnu opasnost“, navodi Lazarević.

„To je već viđen scenario, ali veoma neprijatan za građane. Sirene su se čule u vreme kad deca idu u školu, a ljudi na posao… Mnoge su sirene probudile.“
Ipak, kako kaže, sirene su drugačijeg zvuka nego u poslednjih 20 godina, a čule su se kratko i u ponedeljak.

„Jutros su zavijale neprestano skoro sat i po vremena, pa posle na petnaestak minuta, pa onda na pola sata, ako ne i čitavih 45 minuta.

„Većina građana je pravilno povezala da je reč o akciji hapšenja, jer se isto dogodilo u novembru kada su hapšeni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića“, ističe Lazarević.

Foto: Screenshot/ Tanjug

Ona ističe i da je jedan očevidac video kako „grupa policajaca vodi muškarca i ženu u policijskoj uniformi.“

„Ceo neki utisak je da je zvuk sirene strašno neprijatan, predugo traje. Hapšenje nije ni moglo da se vidi – a moja procena je da sirena počela nakon hapšenja. Verovatno će se pojaviti video snimci, jer imamo informacije da je kamera sve pratila šta se dešava.“

Do akcije je došlo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije rekao da će ukoliko ne bude postignut kompromis sa Prištinom, Albanci napasti Srbe na Kosovu.

„U slučaju da nema kompromisa Albanci će napasti Srbe na Kosovu. Iako je teško i znamo da je na Kosovu NATO, mi pogrom Srba nećemo dozvoliti. Neće biti ponovo Oluje i Bljeska“, rekao je Vučić u ponedeljak.

O ovim tvrdnjama Srbija je, kaže Vučić, upoznala međunarodnu zajednicu, pošto je načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović obavestio o tome komandanta NATO.

Izvor: BBC  Foto:Screenshot,Ilustracije

Ostavite komentar