SRBIJA

Bivši inspektor: Podaci iz policije cure preko BIA i SNS do osumnjičenih

Upravni sud i Žalbena komisija Vlade Srbije poništili su ovih dana nezakonito rešenje MUP-a Srbije o prevremenom penzionisanju nekadašnjeg samostalnog policijskog inspektora niške Policijske uprave Nebojše Blagotića, doneto pre više od dve godine, i on bi trebalo da bude vraćen na posao.
Foto: Printscreen/ bia.gov.rs
„Napredovali svi koji u učestvovali u mom sklanjanju“

Blagotić je, po sopstvenoj oceni, naprasno „sklonjen“ u vreme dok je u Odseku za privredni kriminal radio na dva osetljiva slučaja, kako bi oni bili „upropašćeni“, a osumnjičeni izbegli procesuiranje. U jednom od njih je, kaže, „proveravan direktor blizak SNS-u, do kojeg su, kako je nepobitno utvrđeno, preko BIA i te stranke, sve vreme curili podaci iz policijske provere“.

Blagotić kaže da je rešenjem o njegovom penzionisanju od 7. oktobra 2015, koje je potpisao  tadašnji direktor policije Milorad Veljović, prekršen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, po kojem sam zaposleni odlučuje da li će iskoristiti pravo na prevremenu penziju, a on nije zahtevao da bude penzionisan. Duže od godinu i po dana odbijao je i da prima takvu penziju.

– Skoro svi koji su učestvovali u mom sklanjanju su avanzovali. Veljović, koji me je preko noći protivzakonito penzionisao, i sprečio da završim dva započeta i važna slučaja, postao je savetnik premijera (Aleksandra Vučića), a potom i savetnik predsednika Srbije (Vučića). Uticajni član SNS-a koji je pomagao osumnjičenom direktoru privrednog društva bliskog SNS-u danas je većnik grada Niša, a pripadnik BIA koji je učestvovao u dostavljanju informacija tom direktoru postao je načelnik vrlo bitnog organa u Nišu za borbu protiv kriminala i korupcije – kaže Blagotić.

Zloupotrebio položaj, Vučić ga vodio u Tursku

Blagotić dodaje da, prema njegovim saznanjima, niko nije snosio sankcije zbog curenja policijskih informacija u slučaju ovog direktora, iako je on na to zvanično upozorio nadležne. U maju 2016. godine je u zapečaćenoj koverti, pod oznakom „strogo poverljivo“, dostavio sve podatke o tome ministru policije Nebojši Stefanoviću i direktoru policije Vladimiru Rebiću.

– Ni sam direktor tog privrednog društva, koji je tada proveravan zbog sumnje da je u procesu privatizacije protivpravno prisvojio 23 miliona dinara na štetu budžeta Srbije, ne samo da nije uhapšen, nego sam iz više izvora čuo da ga je Aleksandar Vučić kao „uspešnog privrednika“ navodno vodio prilikom svoje posete Turskoj. Tom čoveku je dozvoljeno da uništi tu firmu, a radnici su u štrajku jer godinu dana nisu primili plate i nemaju zdravstveno osiguranje – kaže on.

Podrška Policijskog sindikata Srbije

Prema njegovim rečima, „upropašćen“ je i drugi slučaj na kojem je radio u vreme penzionisanja – provera vlasnika agencija za tehničke preglede i osiguravajućih kuća, koji su osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, kojom su stekli protivpravnu korist od više od 30 miliona dinara.

Tokom rada na tom slučaju se ispostavilo da je potrebno proveriti i poslove vlasnika dve „jake“ medijske kuće, od kojih „jedan slovi za ličnog Vučićevog prijatelja, a njegov medij za glasilo SNS-a“, dok drugi „menja strane, kako mu već okolnosti nalože“.

– Od juna ove godine imam podršku Policijskog sindikata Srbije i veoma sam im zahvalan na tome. Za moj slučaj su se zainteresovale i neke međunarodne organizacije. O svom slučaju sam više puta pisao Aleksandru Vučiću, Nebojši Stefanoviću i Vladimiru Rebiću, obaveštavajući ih i o egzistencijalnim i drugim problemima moje petočlane porodice, ali mi niko od njih nije odgovorio – kaže Nebojša Blagotić.

Izvor: Vesti online, Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar