DRUŠTVO SRBIJA

Diković najavio odlazak u penziju, pominju se dva naslednika

– Apsolutno sam spreman za penziju. Mogu odmah otići. To je jednostavna stvar, a ukoliko i ostanem u službi biće sve po zakonu – rekao je iznenada Diković za TV N1.

Screenshot/ N1

Dikovića  objava dolazi nakon nepunih mesec dana od polaganja venca srpskih vojnika na spomenik Draži Mihajloviću na Ravnoj Gori, za šta je, prema  informacijama koje poseduje Blic, odobrenje dao upravo on. U Ministarstvu odbrane nezvanično su rekli da će biti pokrenuta istraga, a ostalo je otvoreno pitanje da li je odlazak prvog čoveka VS upravo njen rezultat.

U kabinetu Aleksandra Vulina sada (neformalno) kažu da Dikovićev eventualni odlazak nema nikakve veze sa tom aferom, jer je on ispunio sve uslove za penziju, odnosno ima navršenih 40 godina staža i 58 godina života.

– Po zakonu, on može još najduže dve godine da ostane na tom položaju, a da li će i još koliko biti zavisi od predsednika Srbije, koji donosi konačnu odluku na predlog ministra odbrane – navodi sagovornik „Blica“ iz Ministarstva odbrane.

„Bilo bi očekivano da ode u penziju“

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da bi bilo za očekivati da Vučić donese odluku o odlasku u penziju načelnika Generalštaba. On dodaje i da eventualno penzionisanje Dikovića nema nikakve veze sa odavanjem počasti Draži Mihajloviću, budući da je evidentno da je ta afera zataškana.

– Očekivano bi bilo da Vučić donese odluku o penzionisanju Dikovića, jer se ne može uspehom oceniti stagnacija u Vojsci Srbije. Diković je insistirao na formalnoj disciplini i to je bilo sve. Nikakvog napretka u VS nije bilo. On je takođe predugo na toj poziciji, čak šest godina, a trudio se da ostavi utisak svoje nezamenjivosti. Mi u zakonu nemamo definisano koliko dugo neko može da bude na čelu Vojske, a u inostranstvu je to period od tri do pet godina – objašnjava Radić za Blic.

On dodaje da su najmanje godinu dana upražnjene druga i treća pozicija u VS.

– U februaru prošle godine otišao je u penziju zamenik Dikovića, a u junu iste godine zamenik komandanta Združene operativne komande. Posle njegove, to su najvažnije pozicije u Vojsci, a on im do danas nije našao zamenu – ističe Radić.

Ko su mogući naslednici?

U vojnim krugovima već se priča ko bi mogao da nasledi Dikovića na mesto načelnika Generalštaba, a kako kaže naš sagovornik, to bi mogli da budu komadant kopnene vojske Milosav Simović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović.

Milosav Simović, od kapetana do pukovnika, bio je najmlađi u svim činovima. Sa navršenom 41. godinom postao je najmlađi general u istoriji srpske vojske, a jedan je od vlasnika počasnog pasoša Srbije.

Pojedini mediji su objavili da je bio kandidat za Dikovićevog zamenika, ali je on to navodno odbio, stavljajući do znanja da ga interesuje isključivo mesto načelnika Generalštaba. Navodno je omiljen među vojnicima, strog, ali pravedan.

Mediji su pisali i da je svojevremeno odbio da lično dobije priznanje za plemeniti podvig godine, već je zatražio da nosioci priznanja budu svi zaposleni u 4. brigadi, koji su pomagali pri organizovanju humanitarnih akcija u selima Kopnene zone bezbednosti…

Kada je dobio Sedmoseptembarsku nagradu, novčani iznos je uplatio za izgradnju spomenika koji je u centru Vranja podignut poginulim vojnicima, policajcima i civilima od 1990. do 2003, a pomogao je i da tamošnji Garnizon dobije spomen-sobu.

O generalu Milsavu Simoviću Jutarnji GLASnik je objavio tekst pod naslovom „General-potpukovnik Milosav Simović, najmlađi pukovnik i najmlađi general, proruski nastrojen, umesto Dikovića?“, koji možete pročutati OVDE

Foto: Ministarstvo odbrane

I Simović i Mojsilović bili su na ratištima devedesetih godina, s tim što je Mojsilović, bio i šef vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO.

On je obavljao i dužnost predsedavajućeg međunarodne savetodavne grupe u centru za bezbednosnu saradnju RACVIAC .

Foto: Ministarstvo odbrane

Takođe, Mojsilović je bio i na mestu načelnika operativnog odelenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske, navodi Blic.

Ostavite komentar