POLITIKA SRBIJA

Đurić: Formiranje vojske Kosova opasno po ceo region

Đurić: Formiranje vojske Kosova opasno po ceo region

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da bi razumna odluke bila da Priština momentalno ukloni protivpravne i anticivilizacijske trgovinske blokade za robu iz centralne Srbije, a da je najavljeno formiranje kosovske vojske opasnost po čitav region.

On je za list Politika u izdanju od nedelje, 9. decembra rekao da ako u Prištini ima razuma oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.

„Svedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svetskih prestonica da se takse povuku. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podršku svojih sponzora da istraju u bezumlju“, rekao je Djurić.

Đurić je kazao da je formiranje vojske Kosovo nezakonito, u suprotnosti s Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244, kojim je okončan rat na Kosovu i Metohiji, ali i u suprotnosti s ustavom koji je Priština sama donela.

„Kfor bi, zaista, ako ćemo se držati medjunarodnog prava, morao da razoruža svaku albansku paravojsku na Kosovu i Metohiji, a ne da pomaže fomiranje takvih sanga. Ne možete neodgovornim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke i očekivati da će ga oni koristiti samo za egzercire“, rekao je Djurić.

Na pitanje da li će Beorad reagovati ako Priština pošalje vojsku na sever, Djurić je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno poručio da Srbija nikome neće dopustiti nove „Bljeske“ i „Oluje“ i to svakom pametno treba da bude dovoljno.

„Mi ne želimo sukobe ni sa kim, posebno ne sa NATO i SAD, ali Srbi nikad nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi“, rekao je Djurić.

Upitan u kakvom je stanju pregovarački proces i da li je Briselski dijalog mrtav, Djurić je kazao da bi rekao da je pregovarački proces „na ledu“.

„Verujem da će, ipak, svi shvatiti da nema drugog načina da se problemi i nesuglasice na Kosovu i Metohiji reše. Mi svakako od dijaloga nismo odustali, to je jednostrano učinila Priština“, rekao je Djurić.

Poručio je da iako se vrši sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije, niti će se Srbi iseliti, niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

Izvor:Danas Foto: Screenshot

Ostavite komentar