DRUŠTVO SRBIJA SVET ŽIVOT

Dok roditelji drugih udruženja negoduju, Milena Janković,iz udruženja „Nestale bebe Beograda“ smatra da treba podržati „Zakon o nestalim bebama“

Dok roditelji drugih udruženja negoduju, Milena Janković,iz udruženja „Nestale bebe Beograda“ smatra da treba podržati „Zakon o nestalim bebama“

Predlog Zakona o nestalim bebama koji će se uskoro naći pred narodnim poslanicima, umesto dugo očekivanog rešenja i podrške svih udruženja roditelja koji se godinama bore da saznaju šta se dogodilo sa njihovim bebama naišao je na osudu većine udruženja roditelja koji smatraju da predloženi zakon neće rešiti problem afere „ukradenih beba.“

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu jednoglasno je 31.oktobra ove godine u načelu usvojio Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, i uputio ga Skupštini na razmatranje.

Međutim, roditelji nisu zadovoljni, ocenjujući ovaj Predlog zakona kao nedovoljno kompetentnim da njihove istrage privede kraju i napokon osudi počinioce, dok nadležni tvrde suprotno navodeći da se na ovom zakonu godinama radilo i da predlog ima veliki značaj i zbog stava Komiteta ministara Saveta Evrope o neophodnosti usvajanja.

Roditelji većine udruženja, čak i onih koji su članovi Vladine komisije za nestale bebe smatraju da je Savet Evrope „pritisnuo“ Srbiju sa zahtevom da se nađu zakonska rešenja za rešavanje „bebi afere“ i da ovaj zakon neće omogućiti da se utvrde rezultati svih istraga, kao i da neće biti moguće utvrditi sudbinu deteta, već će sve biti zaključeno isplatom odštete.

Radiša Pavlović

 

“ Ne verujemo korumpiranom pravosuđu. Tajni centri moći pokušavaju da prekinu istrage koje su započete. Roditelji su ujedinjeni protiv ovog zakona i uzdamo se u to da ga predsednik Vučić neće potpisati – istakao je Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“.

 

Milena Janković na protestu ispred ministarstva

Za sada jedini predstavnik Udruženja roditelja „Nestale bebe Beograda“ Milena Janković, koja je i advokat podržava Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece. Naime na fejsbuk strani udruženja je napisala:

http://

Otkud drugačije razmišljanje i podrška za“ Predlog zakona za nestale bebe“protiv koga su većina udruženja?

Milena Janković za Jutarnji GLASnik kaže da će biti propuštena prilika da se ova oblast uredi  za sve građane na jednak način ukoliko dugo očekivani  Zakon o utvrđivanju statusa lica za koje se sumnja da je oteto u porodlištu neposredno posle rođenja zbog “protesta “ roditelja  bude povučen iz procedure.

-Zakon je u skupštinsku procedure u martu mesecu 2018.godine. Pre dva meseca  u novinskim izvešatajima je objavljeno da su pripremljena dva amadmana, ali se nijedan nadležni državni organ nije oglasio, ko je pripremio i koji je tekst amadmana. Kada smo se obratili  SNKS u vezi navedenih amadmana dobili smo odgovor da amadmani od strane predlagača nisu  predate Skupštini.

 

Obratili smo se i Ministarstvu pravde da nam dostave pripremeljene amadmane, ali niko nije ni odgovorio, tako da je bespredmetno pričati o ovim amadmanima.  Za sada je još uvek tajna koji  je sadržaj Predloga nacrta zakona, -objašnjava Janković.

-Mi smo dali primedbe na ovaj zakon jer ovim zakonom se Predloženim članom 15. Nacrta Zakona se  vrši diskiriminacija  oštećenih roditelja po vremenu prijavljivanja, po načinu saznavanja za sumnjive okolnosti pod kojima je obavljen porođaj, po težini posledica, jer su posledice teže što je protek vremena od događaja bio duži, itd.

SKANDALOZNA PRESUDA APELACIONOG SUDA KOJI JE NEGIRAO DA JE U OPŠTE NADLEŽAN REDOVNI SUD I PREDLAŽE USTAVNI SUD (?) ZA Sramotna presuda APELACIONOG SUDA OBEŠTEĆENjE RODITELjA ZA NjIHOVE PATNjE I DUŠEVNE BOLOVE prouzrokovane nezainteresovanošću države Srbije i kojom su povređene su odredbe više Zakona

Zakon treba da reši sve slučajeve gde postoji sumnja roditelja da su im deca oteta i/ili prodata, a ne samo pojedinačne slučajeve iz nekog vremenskog razdoblja, bez obzira na pravne konsekvence koje bi sledile nakon toga, a najmanje u vezi posledica usled eventualnog krivičnog progona za koji inače, važi opšti rok zastarelosti.. dodaje Milena Janković, koja  takođe traga za svojom „otetom“ bebom.

Protest majki nestalih beba

Milena Janković, koja je zajedno sa drugim udruženjima za „nestale bebe“ iskoristila i svoje pravno znanje, upučujuči dopise svim relavantnim institucijama u Srbiji i EU kaže:

– Zakon mora da reguliše sva sadašnja i buduća stanja tako da nikome nikada ne padne na pamet da svojim nezakonitim radnjama dozvoli da roditelji nakon porođaja imaju sumnju da su im deca oteta i/ili prodata. Praktično zahtevamo da se ovim zakonom spreči štetna pojava masovnog sumnjičenja u društvu nastala usled nepravilnog postupanja birokratije.-dodala je ona.

Molba Zaštitniku građana

Predlog može da se podnese bez određivanja rokova, uvek gde je postojala sumnja ili kada sumnja nastane u budućnosti. Naime, ovim nacrtom Zakona se krađa beba u porodilištima tretira kao ekcesna pojava, koja se desila, pa se nekim čudom više neće dešavati u budućnosti, što ovom zakonu daje efemeran značaj, objašnjava Janković.

Iz tog razloga u ime udruženja i roditelja koji tragaju za bebama, podnela je amandmane kako bi se nepravilnosti predloga Zakona razmotrile i eventualno ispravile. Takođe je tražila da sva udruženja roditelja takođe mogu da učestvuju u raspravi i od zaštitnika građana  i od mešunarodnih institucija.

Amandmane  možete pogledati na linku:

http://

Neka od dokumenata koja su poslata u ime udruženja roditelja nestalih beba, čiji je zastupnik Milena Janković.

Kancelariji Saveta Evrope

 

Drugo pismo Savetu Evrope

Autor:Branka Lazić

Izvor:Jutarnji GLASnik                                Foto: Screenshot,Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar